­

Coğrafi İşaret: Aksaray Köpük Helva

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Aksaray Köpük Helva ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Aksaray Köpük Helva ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Aksaray Köpük Helva; Latince tür adı G. perfoliata L. olan çöven otu, beyaz şeker, mısır şurubu ve su kullanılarak üretilen helvadır. Üretimde kullanılan çöven suyu, çöven otunun birkaç kere kaynatılmasıyla elde edilir.

Aksaray Köpük Helvanın yüzeyi parlak ve pürüzsüz, rengi beyazdır. Homojen olup yarı akışkan kıvamı nedeniyle coğrafi sınırda bulama olarak da bilinir. Üretiminde kullanılan şerbetin Briks değeri 70-80’dir.

Geçmişi eskiye dayanan Aksaray Köpük Helva, özellikle ramazan aylarında tüketilir. Coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Aksaray Köpük Helvanın üretiminde, tercihen coğrafi sınırda yetişen çöven otu kullanılır ve “helvacı çöveni” olarak bilinir. Aksaray Köpük Helvanın üretimi, çöven suyunun, şerbetin ve helvanın hazırlanması olarak üç aşamadan oluşur.