­

Coğrafi İşaret: Aksaray İnceelek Tatlısı

Tescil No:  464

Kullanım Biçimi: Marka unsuru ile birlikte kullanılabilecektir.

Aksaray İnceelek Tatlısı; buğday unu, süt, zeytinyağı, yumurta, yoğurt, limon suyu ve karbonat ile hazırlanan, hamurun fermantasyonundan sonra ince yufkalar halinde açılan yufkaların, gazlı ekmek sacında ateş üzerinde veya fırında hafif kızartılarak aralarına ceviz ve üzerlerine zeytinyağı koyulmak suretiyle tepsiye dizilip fırında pişirilen ve sonra üzerine şerbet dökülmesiyle üretilen yöresel tatlıdır. Aksaray İnceelek Tatlısı, özellikle ramazan ayında iftar ve sahurda, bayramlarda ve düğünlerde tüketilen bir üründür.

Yaklaşık 35-40 cm çapındaki Aksaray İnceelek Tatlısının ayırt edici özellikleri; arasındaki iç ceviz parçalarıyla 14 kat yufkadan oluşması, Anadolu Kırmızı Sert Buğdayından elde edilen undan yapılan kızartılmış yufkanın kullanılması nedeniyle tatlının ağıza alındığında gevrek ve çıtır yapıda olması tatlının ne çok sert ne de çok yumuşak olmasıdır. Ürün hazırlamada Türk Gıda Kodeksi Un Tebliğine uygun özel amaçlı buğday unu kullanılacak olup, söz konusu un Anadolu Kırmızı Sert Buğdayından elde edilecektir. Bu buğday, kırmızı kılçıklı, kırmızı kavuz renkli ve beyaz tanelidir, kışa orta düzeyde dayanıklı, kuraklığa ise daha dayanıklıdır. Aksaray İnceelek Tatlısının yüzeyi parlak ve altın sarısı renkte olmalı, iç kısmının sarımsı beyaz renkte olmalı, üst tabakadaki yufka yanık olmamalıdır.