­

Coğrafi İşaret: Afyonkarahisar Çullama Köfte

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Afyon / Afyonkarahisar Çullama Köfte ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Afyon / Afyonkarahisar Çullama Köfte ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Afyon / Afyonkarahisar Çullama Köfte; ana malzeme olarak dana kıyma ve ince bulgurun yoğurulması ile elde edilen iç harcın, haşlandıktan sonra yumurtalı bir karışıma bulanarak kızartılması ile hazırlanan yöresel bir yemektir. Afyon/Afyonkarahisar Çullama Köftesi; yaklaşık 5 cm çapında ve 1,5 cm kalınlığında oval bir şekle sahiptir.

Geçmişi eskiye dayanan ve coğrafi sınıra özgü üretim metodu bulunan Afyon / Afyonkarahisar Çullama Köftenin adında geçen “çullama”; köftelerin kızartılması sonrasında yüzeyinde oluşan saçaklar nedeni ile kullanılır. Afyon mutfağı ile ilgili olarak yayımlanmış yemek kitapları ve bilimsel makalelerde yer verilen Afyon / Afyonkarahisar Çullama Köftenin, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.