­

Coğrafi İşaret: Afyon Kebabı

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi:Afyon Kebabı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Afyon Kebabı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Afyon Kebabı; un, su, maya ve tuz kullanılarak üretilen ve et suyuyla ıslatılan kebaplık pidenin üzerine kavrulmuş dana kuşbaşı etinin koyulmasıyla üretilir.

Geçmişi eskiye dayanan Afyon Kebabı; Afyonkarahisar’da davet, kutlama, taziye sofralarında ikram edilir. Özellikle ramazan ayında üretildiği için “ramazan kebabı” olarak da anılır. Üretimi ustalık becerisi gerektiren Afyon Kebabının, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Kebaplık pideler kare şeklinde doğranır, sıcak et suyu ile ıslatılır ve üzerine etler koyulur. Bir başka yöntem ise; ısıya dayanıklı tabağa koyulan pidelerin, ılık et suyu ile ıslatılıp üzerine etler yerleştirildikten sonra, önceden ısıtılmış 180°C sıcaklıktaki fansız fırında yaklaşık 5 dakika ısıtılmasıdır.

Kebaplık pideler et suyu ile ıslatılırken, hamur olmamasına dikkat edilir. Afyon Kebabı; tercihen üzerine kıyılmış maydanoz koyulup yoğurt, közlenmiş biber ve domates ile servis edilir.