­

Coğrafi İşaret: Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Coğrafi işaret ibaresi tek başına veya marka ibaresinden daha küçük olmamak kaydıyla ürünün ambalajında ve satışı yapılan gıda işletmelerinde logosu ile beraber yer alacaktır.

Bölge halkının uzun yıllardır evlerinde, ekmeklik buğday unundan yapılmış bayat ekmekleri ıslatıp pekmez veya bal ile tatlandırarak yaptıkları ekmek tatlısı, zamanla Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı olarak bilinen özgün bir lezzet haline dönüşmüştür. Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfının Afyon’a özgünlüğü, sıra yemeği geleneğine dayanır. Doğum, ölüm, sünnet, hac, düğün, bayram gibi topluluk yemeklerinde, temsil, tören, tanıtım organizasyonları, âdetleşmiş davetler (güvey koyma, el öpme, çeyiz indirme, zinardı vb.) gibi özel günlerin yanı sıra günlük öğünlerde de Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı sıkça tüketilir olmuştur.

Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı; ekmeklik buğday unu, su, yaş maya, tuz ile tekniğine uygun hamur haline getirilerek pidemsi yapıda olan ancak yoğun gözenek miktarına sahip kuru kadayıf hamurunun, beyaz şeker, su ve limon tuzu bileşenlerinden oluşan şerbet ile ıslatılıp tekrar pişirilmesi ile elde edilen ve 115 numaralı coğrafi işaret tescilli Afyon Kaymağı ile servis edilen tatlıdır.

Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı kahverengi renkte ve karakteristik gözenekli dokusunda, dairesel düzgün geometrik şekilde, porsiyon olarak ise daire dilimi şeklindedir. Tercihen, yan yüzün ortasından merkeze doğru tabanına paralel olarak kesilmiş çift katlı şekilde olabilir.

Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfının son tüketim tarihi, üzerine Afyon Kaymağı konulduktan sonra 4 °C ve altında, kaymak konulmadan önce ise 20 °C ve altındaki sıcaklıklarda muhafaza edilmesi koşuluyla, üretim tarihinden itibaren 5 gündür.