­

Coğrafi İşaret: Afyon İlibada Sarması/Afyon İlibada Dolması

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Afyon İlibada Sarması / Afyon İlibada Dolması / Afyonkarahisar İlibada Sarması / Afyonkarahisar İlibada Dolması ibaresi ve mahreç işareti amblemi işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur. Ürünün ambalajlı olması durumunda Afyon İlibada Sarması / Afyon İlibada Dolması / Afyonkarahisar İlibada Sarması / Afyonkarahisar İlibada Dolması ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün ambalajı üzerinde yer alır.

Afyon İlibada Sarması / Afyon İlibada Dolması / Afyonkarahisar İlibada Sarması / Afyonkarahisar İlibada Dolması; Latince adı Rumeoc Patienta olan karabuğdaygiller familyasında yer alan ve tek sap üzerinde büyüyen labada bitkisinin yaprağının, ince bulgur (düğü) ve dövülmüş buğday (göce) ana malzemelerinden hazırlanan karışım ile üçgen (muska) şeklinde sarılmasıyla üretilen üründür. Sarmanın boyu yaklaşık 3 cm’dir.

Labada bitkisi, Afyonkarahisar ilinde ilibada olarak bilinir ve ekşimtırak tadı nedeniyle uzun yıllardır yapraklarından sarma yapılır.

Afyon İlibada Sarması / Afyon İlibada Dolması / Afyonkarahisar İlibada Sarması / Afyonkarahisar İlibada Dolması; Afyonkarahisar ilinin gastronomisinde kendine has üretim metodu bakımından özel bir yere sahiptir ve bu nedenle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Sos hazırlığı ve sunum: Servis tabağına koyulan sarmaların üzerine isteğe göre süzme yoğurt, sarımsaklı yoğurt ya da salça / domates sosu ilave edilerek sunumu yapılır. Süzme yoğurt sosu; sade olarak ilave edilir. Sarımsaklı yoğurt sosu; sarımsaklar ezilerek yoğurdun içine ilave edilerek elde edilir. Salça / domates sosu; tavada yağ kızdırılır ve içerisine salça / domates konularak bir miktar daha karıştırılır ve son olarak da nane ve kırmızıbiber eklenir.