­

Coğrafi İşaret: Adana Halka Tatlısı

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Adana Halka Tatlısı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Adana Halka Tatlısı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Adana Halka Tatlısı; 10- 12 cm çapında ve yaklaşık 1,5 cm kalınlığında halkalar şeklinde üretilen şerbetli bir hamur tatlısıdır. Her bir tatlının ağırlığı yaklaşık 60 gramdır. Adana Halka Tatlısı; buğday irmiği, buğday unu, karbonat ve su kullanılarak hazırlanan mayasız hamurun 7-8 köşeli yıldız uçlu bir sıkma torbası veya pompası ile kızgın ayçiçek yağı içerisine halkalar şeklinde sıkılarak kızartılması ile elde edilir. Kızaran hamurlar, oda sıcaklığında bulunan şerbet içerisine daldırılarak tatlandırılır. Adana Halka Tatlısının yağı çekmeden kızartılması ve günlük olarak hazırlanması, dışının çıtır iç kısmının ise yumuşak olmasını sağlar. Adana mutfağında önemli bir yeri olan ve turistlerin Adana’da en çok tükettiği tatlılardan olan Adana Halka Tatlısının, yöreyle ün bağı bulunur.