­

Coğrafi İşaret: Malatya Dal Bastı Kirazı

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Markalama

1. Malatya Dalbastı Kirazının ağaçları, morfolojik özellikleri bakımından kuvvetli, yaygın dallı ve dik gelişme gösterirler ve 40-50 yıl kaliteli ve düzenli ürün verirler.

2. Malatya Dalbastı Kirazı, geç çiçek açar ve kendiyle uyuşmazlık gösterdiğinden (kendi çiçek tozlarıyla meyve bağlamadığından) meyve bağlamak için tozlayıcı çeşide mutlaka ihtiyaç duyar. Malatya Dalbastı Kirazının uygun tozlayıcıları Starks Gold, Bing ve Lambert çeşitleridir.

3. Meyveler iri, geniş ve kalp şeklindedir, olgun meyve rengi kırmızıdan siyaha doğru değişen koyu bir renktedir, meyve eti lezzetli ve suludur.

4. Meyvelerin fiziksel özellikleri şu şekildedir: Meyve ağırlığı 8-10 gr arasında; meyve eni 24-29 mm arasında; meyve sap uzunluğu 50-52 mm arasında ve çekirdek ağırlığı 0,4-0,5 gr arasındadır.

5. Olgun meyvelerden elde edilen meyve suyunun kimyasal özellikleri şu şekildedir: Suda Çözünür Kuru Madde (SÇKM) oranı %15-18 arasında; asitlik %0,70-0,90 arasında ve pH değeri 3,5-3,8 arasındadır.

6. Malatya Dalbastı Kirazının yetiştirildiği bölgeler genelde dağlık bir yapıya sahiptir. Aşırı sıcakların yaşanmadığı ve serin iklim koşullarını sağlayan bu coğrafi konum sebebiyle; kaliteyi düşüren ikiz meyve oluşumu görülmez. Malatya Dalbastı Kirazı bu coğrafi bölgede soğuklama ihtiyacını da yeterince karşılar ve meyve bağlama sorunu yaşanmaz.

7. Yöre toprağı killi-tınlı karakterde ve su tutma kapasitesi iyi olup, Malatya Dalbastı Kirazının yetiştirilmesi için uygun yapıdadır.

Seyahat Hatırası TÜMÜ