­ HERSEKZADE AHMET PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

Hersekzade Ahmet Paşa Camii - Yalova

Mah. Köy - Mevkii Hersek Köyü
Adres Altınova
Yaptıran Hersekzade Ahmet Paşa Camii
Yapım Tarihi 17. y.y.
Vakfiye
Genel Tanım Antik Çağlardan beri önemli bir geçit yeri olan Hersek Köyünde Hersekzade Ahmet paşa adına bir camii yapılmıştır
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1957 yılında onarım görmüştür.Kubbeli olan caminin üzeri çatı ile örtülmüştür Son cemaat yerinin üzeri örtülmemiştir.Son olarak 2007 yılında restorasyon yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Cami limandan gelen ve büyük bir olasılıkla daha önceden kullanılmış olan yolun, kenarında büyük bir parselin ortasında yer almaktadır. Dört sütunlu son cemaat yerının üzerini örten kubbe, tonozlar ve orta sahının üzerini örten kurşun kubbe bölgede yaşanan depremler sonucu yıkılmış ve orta sahının üzeri çatıyla örtülmüştür. Uzun yıllar cami bu şekilde kullanılmış, 2007 yılında yapılan restorasyon sonucunda orta sahın tek kubbeyle, son cemaat yeri ise iki küçük kubbe ve bir adet tonozla örtülmüştür. Giriş kapısı üzerinde kitabe yer alır. Ahşap iki kanatlı olan kapıyla caminin içine girilmektedir. Duvardan kurşun kubbeye geçiş eğrisel tromplarlarla sağlanmaktadır. Caminin sahını özgün tuğla döşemedir. Kapıyla aynı aksta karşı duvarda mermerden bir mihrap ve mihrabın batısında mermer bir minber bulunur. İki katlı pencere sisteminde alt kat pencereleri dikdörtgen, üst kat pencereleri sivri kemerlidir. Pencereler ahşap kündekari meşe kapaklarla kapatılmaktadır. Minare kesme taş ve tuğla örgüden yapılmış olup, kısa gövdeli tek şerefelidir. Caminin güney doğusunda Hersekzade Ahmet Paşa’nın sekizgen planlı türbesi bulunmaktadır. Bu türbe daha önceleri üzeri kapalı iken sonradan yıkılmış olmalıdır. Yapı Bursa Koruma Bölge Kurulunun 25.12.2004 gün 330 sayılı kararı ile restorasyon çalışmalarına 17.10.2007 tarihinde başlamış olup, 15 kasım 2008 yılında tekrar hizmete açılmıştır
Tescil Kararı B.K.T.V.K.K.' nun 18.3.1989 tarih ve 451 sayılı kararı