­ ÇINARCIK MERKEZ CAMİİ | Kültür Portalı

Çınarcık Merkez Camii - Yalova

Mah. Köy - Mevkii Merkez
Adres Merkez/ÇINARCIK
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çınarcık Belediyesi,Vakıflar Genel Müd.
Genel Tanım Yalova İli Çınarcık İlçe Merkezinde bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çınarcık Merkez Camii boyuna dikdörtgen planlı olup birbirine paralel ve sonradan eklendiği anlaşılan iki bölümden oluşmaktadır. Cami giriş kısmında klasik üsluptaki gibi son cemaat yeri bulunmamaktadır.İç mekan bu şekilde düzenlenmiştir.Giriş bölümü ufak bir hacim şeklinde yapılmıştır.Üzerinde 1911 yılında inşa edildiği yazmaktadır.Cami giriş bölümüüzerinde bir adet kitabe yer almaktadır.Yapının kitebesinde hicri 1138 miladi 1725 tarihi yazılı olduğu kitabede sadrazam İbrahim Paşanın isminin geçtiği belirtilmektedir.Yapı dış mekanında bir adet şadırvan ve yine sonradan yapıldığı anlaşılan abdesthane bulunmaktadır.Yapının minaresi 2000 yılında bir şahıs tarafından yaptırılmıştır.İç mekanda kadınlar mahfeline bir merdivenle çıkılmaktadır.Bu bölüm ahşap olup sonradan yapıldığı anlaşılmaktadır.Yapının minberi ahşaptır ve modern özellikler göstermektedir. Yapının paralelinde yer alan diğer mekana geçiş esas ibadet mekanından açılan niş şeklinde düzenlenmiş kemerli bir açıklıktan geçilmektedir. Yapıda pencereler dikdörtgen formlu ve büyük ebatlıdır.
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 15.01.2014 tarih 1354 sayılı kararı