­ GEVAŞ İZZEDDİN ŞİR CAMİSİ VE MEDRESESİ | Kültür Portalı

Gevaş İzzeddin Şir Camisi ve Medresesi - Van

Adı Gevaş İzzeddin Şir Camisi ve Medresesi
Mah. Köy - Mevkii Hişet Mahallesi
Adres Gevaş İlçe Merkezinde, Hişet Mahallesi'nde yer alır.
Yaptıran İzeddin Şir
Vakfiye
Genel Tanım Gevaş İlçe Merkezinde, Hişet Mahallesi'nde yer alan cami kuzeyine sonradan eklenen medrese ile bir külliye haline gelmiştir.
Yapılan Onarımlar Vakıflar Genel Müdürlüğü
Ayrıntılı Tanımı Cami kare planlı ve üç bölümlü bir harimden meydana gelmektedir. Kubbeli mihrap bölümü ve bunun iki yanındaki dikine beşik tonozla örülü bölümlerden oluşan birinci sahın ile bunun gerisinde enine düzenlenmiş diğer iki sahın arasındaki üçer kemer açıklığı birbirine geçişi sağlamaktadır.Gerideki sahanların üzeri boydan boya uzanan sivri beşik tonozlar ile örülmüştür.Mihrap önündeki kubbe kuzeyden köşeli sütunlarla güneyden duvar sütunlarına oturmaktadır.Üç yönden sivri kemerlerle desteklenen kubbe kasnaksızdır.Son onarımlar sırasında boyanan ve sıvanan harimin orjinal görüntüsüne zarar verilmiştir. Ayrıca duvarların üst kısmına açılmış olan mazgal pencerelerin bir kısmı kapatılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yaptırdığı onarım sırasında birçok özgün özelliğini kaybeden yapıya orjinalde olmayan bir de minare eklenmiştir. Kuzeyden camiyle bütünleşen medrese doğudan camiyle aynı hizada, batıda ise dışa taşıntılıdır.Medrese avlusunun batıi kuzey ve doğu kenarlarına odalar yerleştirilmiş, dikdörtgen planlı bu odaların üzeri beşik tonozlarla örülmüştür.Duvarlarda düzgün kesme taş, üst örtüde ise moloz taşlar kullanılmıştır.
Orjinal Kullanım Külliye
Bugünkü Kullanımı Külliye
Önerilen Kullanım Külliye

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3853    Eklenme Tarihi : 26 Kasım 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 26 Kasım 2013 Salı