­ ÇATAK DEYR (DİR) KİLİSESİ | Kültür Portalı

Çatak Deyr (Dir) Kilisesi - Van

Adı Çatak Deyr (Dir) Kilisesi
Mah. Köy - Mevkii
Adres Çatak'ın güneyinde ,eski adıyla Kaçit diye bilinen yerde Deyr Vadisi'nin adını verdiği bir bölgedeki küçük bir mezradadır.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yapım Tarihi 16.yy
Vakfiye
Genel Tanım Kiliseyi kimin ne zaman inşa ettiği bilinmemektedir fakat mimari özellikleri nedeniyle 16.yy'da yapıldığı tahmin edilmektedir. Yapılan araştırmalarda kilise Aziz Serge yada Akeotsvank olarak adlandırılmıştır.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Düzgün dikdörtgen planlı üç bölümlü tek neften oluşan kiliseye batı cephesindeki kapıdan girilmektedir. Orta bölüm dört yönden kademeli kemerlerle desteklenmiş yüksek kasnaklı bir kubbe, diğer iki bölüm ise kubbeyle birleşen yarım tonozlarla örtülmüştür. Günümüzde kubbe çökmüş durumdadır. Doğusunda bir apsis, apsisin ortasında da bir mazgal pencere bulunmaktadır. Kuzey duvarında iki, apsisin güney duvarında ise bir dolap nişi vardır. Yapının kesme taşları sökülmüş diğer kısımları kubbe haricinde sağlam olarak gelmiştir. İç duvarlarda alçı süsleme izleri saptanmıştır.
Orjinal Kullanım Kilise
Önerilen Kullanım Ören Yeri

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1034    Eklenme Tarihi : 02 Aralık 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2013 Pazartesi