­ AYANİS KALESİ | Kültür Portalı

Ayanis Kalesi - Van

Kale'de 1989'dan itibaren kazılar yürütülmektedir. Kazılar sonucu elde edilen mimari ve diğer küçük buluntular sayesinde kaleyi tanımlamak mümkün olmuştur. Bulunan çivi yazılı kitabesine göre, kale Argişti'nin oğlu Rusa tarafından M.Ö. 645-643 tarihleri arasında yaptırılmıştır.

İki sur duvarıyla çevrelenmiş kalenin güneyinde giriş kapısı bulunmaktadır. Burada sur duvarları andezit taşı ile diğer kısımlarda kalker taşıyla örülmüştür.

Üst kesimde payeli salon ve tapınak önemli bir yer tutmaktadır. Kapısı batıya bakan rizalitli tapınak diğerleri ile benzer özellikler taşımaktadır. Güneybatı kesiminde ise, birbiri ile bağlantı içerisinde küplerin yer aldığı, çok sayıda depo binası bulunmuştur.

Kale, mimarisi ve küçük buluntuları yanında Urartu tarihinin son safhalarını aydınlatması açısından önem taşımaktadır.

Van Gezilecek Yerler

Kale
Kültür Turizmi
Van'a 35 kilometre mesafedeki Ayanis Köyü’nün kuzeybatısında bir tepe üzerine kurulmuştur. Doğu-batı doğrultusunda uzanan tepe, 150 metre genişliğinde, 400 metre uzunluğunda, Van Gölü'nden 250 metre yüksekliktedir.
Van

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 18047    Eklenme Tarihi : 06 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 19 Nisan 2021 Pazartesi