­ TAŞHAN | Kültür Portalı

Taşhan - Trabzon

Adres Çarşı Mahallesi, Çarşı Cami Merkez Trabzon
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Bölge Müdürlüğü
Yaptıran Trabzon Valisi İskender Paşa
Yapım Tarihi Osmanlı / 1551-53
Vakfiye
Genel Tanım Çarşı Mahallesi'nde Çarşı Cami'nin güneydoğusunda yer alan Taşhan iki katlı avlulu han özelliği gösterir ve kareye yakın bir plana sahiptir. Kuzey cephesinde tek girişi vardır. Moloz taş ve kesme taşla inşa edilmiş olan hanın orijinalinde kırma çatısı kiremitle kaplıyken, geçirdiği onarım sırasında mozaik kaplama ile değiştirilmiştir. Han 1531-33 yılları arasında Trabzon Valisi İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Birçok kez onarım geçiren yapı üst kattaki bazı odaları haricinde günümüzde de kullanılmaktadır. Taşhan geçirdiği onarımlarla fiziksel müdahalelere maruz kalmış, revakların mekanlara dahil edilmesiyle odalar arka planda kalmış, bölücü elemanlar revakları dükkanlar haline getirmiştir. Daha çok depo olarak kullanılan üst kat ise tamamen gizli kalmıştır. Özen, H., Tuluk, Ö.İ., Engin, H.E., Düzenli, H.İ., Sümerkan, M.R., Tutkun, M, Üstün, F., Keleş, S. (2010).Trabzon Kent İçi Kültür Varlıkları Envanteri. Trabzon: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları
Yapılan Onarımlar Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarımları yapılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Çarşı Mahallesi'nde Çarşı Cami'nin güneydoğusunda yer alan Taşhan iki katlı avlulu han özelliği gösterir ve kareye yakın bir plana sahiptir. Kuzey cephesinde tek girişi vardır. Moloz taş ve kesme taşla inşa edilmiş olan hanın orijinalinde kırma çatısı kiremitle kaplıyken, geçirdiği onarım sırasında mozaik kaplama ile değiştirilmiştir. Han 1531-33 yılları arasında Trabzon Valisi İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Birçok kez onarım geçiren yapı üst kattaki bazı odaları haricinde günümüzde de kullanılmaktadır. Taşhan geçirdiği onarımlarla fiziksel müdahalelere maruz kalmış, revakların mekanlara dahil edilmesiyle odalar arka planda kalmış, bölücü elemanlar revakları dükkanlar haline getirmiştir. Daha çok depo olarak kullanılan üst kat ise tamamen gizli kalmıştır. Özen, H., Tuluk, Ö.İ., Engin, H.E., Düzenli, H.İ., Sümerkan, M.R., Tutkun, M, Üstün, F., Keleş, S. (2010).Trabzon Kent İçi Kültür Varlıkları Envanteri. Trabzon: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları
Orjinal Kullanım Han

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4370    Eklenme Tarihi : 29 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 10 Temmuz 2014 Perşembe