­ ALACAHAN | Kültür Portalı

Alacahan - Trabzon

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş İl Özel İdare
Yaptıran Bilinmiyor
Yapım Tarihi Osmanlı / 18. yy.
Yapan Bilinmiyor
Vakfiye
Genel Tanım Üç katlı avlulu han özelliğine sahip olan Alacahan dikdörtgen planlıdır. Kesin yapılış tarihi bilinmeyen yapı yakınındaki Alacahamam ile 18. yy'a tarihlendirilmektedir. Doğu ve batıda birer girişi bulunmaktadır. Günümüze kadar ciddi bir onarım geçirmediğinden, bakımsız ve harap haldedir. Alacahan'ın son dönemlerde büyük tahribatlara maruz kaldığı, bazı odalarının tavan ve döşemelerinin çöktüğü, duvarlarında ve revak tonozlarında derin çatlaklar oluştuğu gözlenmektedir. Ayrıca önceki kullanımlarından çok fazla fiziksel müdahalelere maruz kalan yapıda, bazı odalara cepheden kapı açılarak dışarıdan kullanılmış, bazılarının revağa açılan kısımları kapatılmış, bitişik bina ile bağlantılar yapılmış, bazı odalar birleştirilmiş, revakların bir bölümü kapatılarak dükkan veya oda haline getirilmiştir. Günümüzde (2009) bakırcı olarak kullanılan iki odası dışında tamamen boştur. Özen, H., Tuluk, Ö.İ., Engin, H.E., Düzenli, H.İ., Sümerkan, M.R., Tutkun, M, Üstün, F., Keleş, S. (2010).Trabzon Kent İçi Kültür Varlıkları Envanteri. Trabzon: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları
Yapılan Onarımlar İl Özel İdare tarafından bakım ve onarımları yapılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Üç katlı avlulu han özelliğine sahip olan Alacahan dikdörtgen planlıdır. Kesin yapılış tarihi bilinmeyen yapı yakınındaki Alacahamam ile 18. yy'a tarihlendirilmektedir. Doğu ve batıda birer girişi bulunmaktadır. Günümüze kadar ciddi bir onarım geçirmediğinden, bakımsız ve harap haldedir. Alacahan'ın son dönemlerde büyük tahribatlara maruz kaldığı, bazı odalarının tavan ve döşemelerinin çöktüğü, duvarlarında ve revak tonozlarında derin çatlaklar oluştuğu gözlenmektedir. Ayrıca önceki kullanımlarından çok fazla fiziksel müdahalelere maruz kalan yapıda, bazı odalara cepheden kapı açılarak dışarıdan kullanılmış, bazılarının revağa açılan kısımları kapatılmış, bitişik bina ile bağlantılar yapılmış, bazı odalar birleştirilmiş, revakların bir bölümü kapatılarak dükkan veya oda haline getirilmiştir. Günümüzde (2009) bakırcı olarak kullanılan iki odası dışında tamamen boştur.
Orjinal Kullanım Han

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6356    Eklenme Tarihi : 29 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 10 Temmuz 2014 Perşembe