­ ZİLE KALESİ | Kültür Portalı

Zile Kalesi - Tokat

Yaptıran Bilinmiyor
Yapım Tarihi Bilinmiyor
Genel Tanım Kale
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Kale, ilçenin kuzey bölümünde, Zile Ovasına hakim bir tepe üzerinde yer almaktadır. Zile'nin güneybatısında yer alan Maşathöyük'te elde edilen buluntular ilçenin tarihini Hititlere kadar götürmektedir. Zile Kalesinin hangi dönemde ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte sur duvarlarındaki yükselti farklılıkları, kulelerin biçimleri ve duvar örgüsündeki çeşitlilik, değişik dönemlerde birtakım onarımlar ve eklemelerle çok uzun zamandan beri kullanıldığını göstermektedir. Roma hakimiyetine karşı ayaklanan Pontus kralı II.Pharnake'yi Zile'de yaptıkları savaşta yendikten sonra Roma imparatoru Cesar, söylemiş olduğu "veni - vidi - vici" (geldim - gördüm - yendim) sözlerini bir kaya üzerine yazdırmıştır. Bu sözlerin yazılı olduğu kaya, yakın zamana kadar kalede bulunmaktaydı ancak bugün kaybolmuştur. Kaleye güney cephede yer alan anıtsal bir kapıyla girilmektedir. Kapı üzerinde iki tane kitabe yer almaktadır. Kitabelerden biri kapının yan yüzlerinde yer alan küçük nişlerden soldakindedir ve H.737(M.1337) tarihini taşımaktadır. Diğer kitabe ise kapı kemerinin üst kısmındadır ve bir bölümü düşmüştür. Anıtsal kapının üzerinde yükselen silindirik gövdeli kule, Ziya Paşa'nın 1876 yılındaki ziyareti sırasında saat kulesine dönüştürülmüştür. Kale içinde, hemen girişte bugün yıkılmış olan 19.yy.da yapılmış askerlik binasının kalıntıları yer almaktadır. Kalenin inşasında köşelerde düzgün kesme taş, sur duvarları ve kulelerde moloz taş, giriş kapısı üzerindeki kulede ise tuğla kullanılmıştır (Anonim, 1973; Anonim,1998)