­ ÜÇTEPELER MEVKİİ TÜMÜLÜSLERİ | Kültür Portalı

Üçtepeler Mevkii Tümülüsleri - Tokat

Adı Üçtepeler Mevkii Tümülüsleri
Mah. Köy - Mevkii Erbaa
Adres Üçtepeler Mevkii
Genel Tanım Tümülüs
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Erbaa ilçesine 4 km. uzaklıkta, ilçenin güneydoğusunda Erbaa-Tokat İl yolu ile İverönü Köyü ve Ağcakeçi Köyünün kuzeybatısındaki yamaç üzerinde bulunan ve asfalt il yolundan kuzeydoğuya ayrılan yaklaşık 3 km.lik arazi yolu ile ulaşılan Üçtepeler Mevkiinde üç adet tümülüs bulunmaktadır. I.Tümülüs: Ufak ölçekli olup, çevresi yaklaşık 100 m, yüksekliği ise 5 m. civarındadır.Tümülüsün merkezinde kaçak kazı çukuru bulunmaktadır. II.Tümülüs: Mevcut kottan 10 m. yükseklikte olan tümülüsün çevresi yaklaşık 150 m. ölçüsündedir. Doğu eteklerinde zeminden batı yönüne doğru kaçak kazı çukurları tespit edilmiştir. III.Tümülüs: II.tümülüsün 150 m. doğusunda yer almaktadır. II nolu tümülüsle hemen hemen aynı ölçülerdedir. Doğu yönünde etek kısmında ve tümülüsün merkezinde kaçak kazı çukurları bulunmaktadır. Kaçak kazılar sonucu yığmalarında tahribat meydana gelen tümülüslerin mezar odalarına girilemediği anlaşılmıştır.