­ SÜMBÜL BABA ZAVİYESİ | Kültür Portalı

Sümbül Baba Zaviyesi - Tokat

Yaptıran Hacı Abdullah oğlu Sümbül
Yapım Tarihi H.691 - M.1292
Genel Tanım Zaviye
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Tokat merkezde Gazi Osman Paşa Bulvarı üzerinde yer alan yapının taçkapısındaki kitabesinden, H.691(M.1291-92) yılında, Hacı Abdullah oğlu Sümbül tarafından inşa ettirilerek adına Darü's-Süleha denildiği öğrenilmektedir. Evliya Çelebi'ye göre yapı, değişik dönemlerde Rufai ve Bektaşi tarikatları tarafından kullanılmıştır. Çeşitli dönemlerde geçirdiği onarımlarla orijinal mimarisi bozulmuş olan yapının doğu cephesinde, hemen taçkapının yanına, 19.yy sonunda yapılan bir onarım sırasında ahşap bir ev inşa edilmiştir. Yapı; kubbeyle örtülü merkezi mekan ve ona bağlı bir eyvanla bu bölüme açılan bir koridor ve yan birimler ile türbeden oluşmaktadır. Doğu cephedeki taçkapıdan koridor şeklindeki giriş bölümüne geçilir. Giriş mekanı karşısında kareye yakın dikdörtgen planlı mekan, kuzey bölümünde ise büyüklükleri birbirinden farklı üç ayrı mekan yer almaktadır. Bu üç mekan ahşap tavanla, kare mekansa tonozla örtülüdür. Giriş bölümünün güneyindeki kapıyla üzeri kubbeyle örtülü, avlu niteliğindeki merkezi mekana geçilmektedir. Merkezi kubbenin aydınlık feneri sonradan kapatılmıştır. Merkezi mekanın doğusundaki tonoz örtülü eyvandan kubbeyle örtülü, kare planlı türbeye ulaşılmaktadır. Türbenin doğu cephesinde bir pencere yer almaktadır. Yapının zaviye kısmı moloz taştan yığma tekniğinde, türbe moloz taş ve kesme taşla inşa edilmiştir. Eyvan kemeri ve niş kemerlerinde kesme taş, kubbeler ve geçiş elemanlarında tuğla kullanılmıştır. Yapıdaki tek süslemeleri içeren taçkapısı ise beyaz mermerdendir. Mukarnas kavsaralı taçkapının sivri kemerli kapısının iki yanında mihrabiye nişleri yer almaktadır. Bunun dışında bitkisel motifli başlıklı sütunceler, sade bordürler ve taçkapıyı üç yönden çevreleyen akant yapraklı kalın bir bordürden oluşan süslemeye sahiptir (Pilehvarian,2001; Mercan-Ulu,2003; Gündoğdu V.D,2006).