­ PERVANE HAMAMI | Kültür Portalı

Pervane Hamamı - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Hamam
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Tokat merkezde, Kabe-i Mescit Mahallesinde yer alan hamamın kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Genel kabul; Muineddin Süleyman Pervane'nin 13.yy.da Tokat'taki yapı faaliyetleri sırasında inşa edilmiş olduğu şeklindedir. Doğu-batı doğrultusunda uzanan dört eyvanlı, dört halvetli plana sahip hamam kuzeyden Taşhan'a bitişiktir, diğer yönlerden ise caddeye bakmaktadır. Kuzeyde kadınlar ve güneyde erkekler bölümünden oluşan çifte hamamlar grubundandır. Simetrik düzenlenmiş her iki bölümde sırasıyla soyunmalık, soğukluk, sıcaklık ve külhan bölümleri yer almaktadır. Erkekler bölümünün soyunmalık kısmı yamuk planlı, kadınlar bölümünün ise dikdörtgen planlı olup herikisi de ahşap çatıyla örtülüdür. Soğukluk bölümleri kubbe, sıcaklık bölümlerinde merkezi kubbeli mekana açılan eyvanlar sivri beşik tonoz, halvetler kubbeyle örtülüdür. Beden duvarları moloz taşla inşa edilmiş Pervane Hamamının bugün bütün duvarları kireç harçla sıvanmıştır. Kapı ve pencere söveleriyle kemerlerde tuğla kullanılmış, döşemeler mermer kaplanmıştır (Önge,1995; Eravşar
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam