­ GARİPLER CAMİİ | Kültür Portalı

Garipler Camii - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Camii
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Tokat il merkezi Pazarcık Mahallesi'nde bulunan Garipler Cami, minaresinde yer alan yeşil sırlı tuğlalardan dolayı halk arasında Yeşil Minareli Cami olarak bilinir. Yapının tek kitabesi, mihrabın sağ alt köşesinde yer alan onarım kitabesidir. Hacı Seyyid Ali Paşa'nın "Mücedded Anadolu Rab-ı Aşar" isimli 600 no.lu defterde kayıtlı H.1022(M.1604) tarihli vakfiyesinde, Yazıcık (Pazarcık) Mahallesi'ndeki Garipler Caminin Danişmend Melik Gazi tarafından inşa ettirildiği belirtilmektedir. Genel olarak yapının Danişmend Melik Gazi tarafından 11. yy son çeyreğinde inşa ettirildiği kabul edilmektedir. Kareye yakın dikdörtgen planlı camide harim, ortada dört kalın paye ve bu payeler arasına yerleştirilmiş dört sütun üzerine oturan pandantif geçişli kubbeyle örtülüdür. Kubbeyi dört yönden beşik tonoz örtülü mekan çevrelemektedir. Kuzey bölümde bulunan beşik tonozlu bölümün ortasında sekiz dilimli küçük bir kubbe yer almaktadır. Yakın zamanda doğu ve batı kanatlar kadınlar mahfiline dönüştürülmüştür. Kuzeydoğu köşeye eklenmiş abdestlik bölümünden girilen camiyi; kuzey, güney ve doğu cephelerde beden duvarlarına açılmış üç sıralı mazgal pencereler ve kubbeye açılmış dört pencere aydınlatmaktadır. Mukarnas kavsaralı mihrabı, kabartma ayet bordürü çevrelemektedir. Kuzeydoğu köşede yer alan silindirik gövdeli, tek şerefeli minare yapının içinden yükselmektedir. Beden duvarları kaba yonu taşla yığma tekniğinde inşa edilmiş yapıda, kapı ve pencere kenarlarında kesme taş kullanılmıştır. Üst örtüde ve minarede tuğla malzeme tercih edilmiştir. Minarenin peteklik kısmında yeşil sırlı tuğla ile bezeme yapılmıştır. Mihrabı taştandır, ahşap minber ise orijinal değildir (Cantay,1977; Aksulu,1994;).