­ DODURGA CAMİİ | Kültür Portalı

Dodurga Camii - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Camii
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Tokat merkeze bağlı Dodurga Köyü'nde bulunan caminin banisi ve inşa tarihi bilinmemektedir. Mimari özelliklerinden yola çıkılarak 15.yy.a tarihlenmektedir. Mescit niteliğindeki yapı, kare planlı olup üzeri pandantif geçişli kubbeyle örtülüdür. Sekizgen kasnaklı kubbe dıştan piramidal külahla örtülmüştür. Kuzeydoğu köşede yer alan kapıyla girilen cami doğu, batı ve kuzey cephelerde açılmış birer mazgal pencereyle aydınlanmaktadır. Güney duvarda yarım yuvarlak basit bir mihrap nişi yer alırken ahşap minberi orijinal değildir. Kuzeyine sonradan ahşap bir mahfil eklenmiştir. Oldukça kalın tutulmuş benden duvarları kaba yonu taşla inşa edilmiş, köşelerde ise düzgün kesme taş örgü tercih edilmiştir. Halen kullanılan cami duvarlarının iç yüzeylerindeki sıvaları yer yer dökülmüştür. Dökülen sıvaların altında yazı ve süsleme unsurları görülmektedir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2102    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 07 Mayıs 2014 Çarşamba