­ ATATÜRK EVİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ | Kültür Portalı

Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Konut
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı 19.yy ikinci yarısında inşa edilmiş üç katlı yapıya sokaktan üzeri kiremitle kaplı, çift kanatlı ahşap kapıyla girilmektedir. Kapıdan taşlık ve sofaya geçilmektedir. Sağ kanadının alt bölümü ahır olarak düzenlenen taşlığın sol kanadında tuvalet, çeşme ve alt kat sofaya geçilen kapı yer almaktadır. Alt kat sofasının sağ kanadına mutfak, kiler ve üst kata çıkışı sağlayan merdiven yerleştirilmiştir. Sofanın sol kanadında ise bir oda ve yüksek pencereleri taşlığa bakan bir işevi bulunmaktadır. İkinci kata birii sofada, biri taşlık kısmında olmak üzere iki ayrı merdivenle çıkış sağlanmaktadır. Taşlık kısmındaki merdivenle ikinci katın sokağa bakan iki odasının arasındaki sofaya çıkılmaktadır. Alt kat sofadaki merdivenle üst kattaki ikinci sofaya ulaşılır. Bu sofanın iki yanında bulunan odalardan bahçeye bakan soldaki odada Tokat'ı ziyaretlerinde Mustafa Kemal Atatürk kalmıştır. Üst kattaki bu iki sofa çift kanatlı ahşap bir kapıyla birbirinden ayrılmaktadır. Yapının çatı katında ise penceresi taşlığa bakan bir oda ve sofa yer almaktadır. Alt kat sofadan çift kanatlı bir kapıyla çıkılan arka bahçeye, Tokat konaklarına özgü mermer şadırvan yerleştirilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele yıllarında ve Cumhuriyet döneminde Tokat'ı ziyaretlerinde, Çanakkale Savaşında birlikte mücadele ettiği, Bandırma Vapurunda yanında bulunan silah arkadaşlarından ve Tokat Milletvekilliği de yapmış Mustafa Vasfi Süsoy'a ait bu konakta kalmıştır. 26 Eylül 1924 tarihli ziyaretlerinde eşi Latife Hanım ile birlikte yine bu konakta misafir olmuşlardır. Kültür ve Turizm Bakanlığınca kamulaştırılan konak, dönemine ait etnografik eserlerle düzenlemesi yapılıp 2007 yılında Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2287    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 30 Nisan 2014 Çarşamba