­ ALİ TUSİ TÜRBESİ (EBU'L KASIM TUSİ) | Kültür Portalı

Ali Tusi Türbesi (Ebu'l Kasım Tusi) - Tokat

Yaptıran Ebu'l Kasım Ali Tusi
Yapım Tarihi H.631-M.1233
Genel Tanım Türbe.
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Türbe, Tokat il merkezi Sulu Sokak'ta yer almaktadır. Güney cephesindeki iki satırlık kitabeye göre, Ebu'l Kasım Ali Tusî tarafından H.631(M.1233-34) yılında yaptırılmıştır. Kare planlı gövde, üstte üçgen prizmal geçişlerle sekizgene dönüşerek içten kubbe, dıştan konik biçimli külahla örtülmüş, külah dıştan kiremitle kaplanmıştır. İç mekanda kare planlı gövde tromp geçişlerle sekizgene dönüşmüş, tromplar üzerine yerleştirilmiş sağır kemerlere de kubbe oturtulmuştur. Doğu cephedeki kapıyla girilen türbenin güney cephede iki penceresi bulunmaktadır. Dıştan silmelerle dikdörtgen bir çerçeve içinde yer alan pencerler, sivri kemerli alınlıklara sahiptir. Tamamı tuğla malzemeden inşa edilmiş türbede dış çephede mozaik çini tekniğinde süslemeler yer almaktadır. Güney cephedeki pencere alınlıklarında, firuze ve patlıcan moru renkli çinilerle yazı ve geometrik bezemeler yapılmıştır (Tuncer,1986; Mercan ve Ulu, 2003; Gündoğdu V.D,2006).
Önerilen Kullanım Anıt
Tescil Kararı 10.03.1979 / A.1595

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4957    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 30 Nisan 2014 Çarşamba