­ HATİPOĞLU TÜRKÜSÜ | Kültür Portalı

Hatipoğlu Türküsü - Tokat

Türkülerimiz ve Hikayeleri

1940'lı yılların başında Reşadiye Nebişeyh Köyü'nde yaşayan saygın, maddi durumları iyi, sosyal ve birbirleri ile akraba olan Hatipoğulları ve Dallıoğulları aileleri vardır. Hatipoğlu'nun yedi çocuğunun olması ve de varlıklı olması onu hırçın yapmıştır. Uzun süredir muhtarlık yapan Hatipoğlu muhtarlık seçimini kaybetmesini içine sindiremez. Yeni seçilen Hatip isimli muhtarın seçilmesine yardımcı olan Dallıoğlu'na çok kızar desteğini çekmesini ister ama desteğin devam etmesi iki ailenin arasını açar. Hatipoğlu'nun çocuklarından Mehemmet hırçındır aynı zamanda Dallıoğlu'nun kızı Nazile ile evlidir. Dallıoğullarına gördüğü yerde küfür etmesi iki ailenin arasını daha da açar.

Yayla mevsimidir, köylünün de yaylada olduğu bir gün Dallıoğulları'nın çocuklarından Teyfik ve kardeşi Ömer de dağa gider, bunları takip eden Mehemmet, dağda iki kardeşi sıkıştırır ve muhtar Hatip'in konuklarını ağarlamayacaklarına, desteklemeyeceklerine söz alır. Teyfik aşağıdan alarak peki enişte der. Ormandan yaylaya döndüklerinde Mehemmet önüne gelene Dallıoğulları'nı yola getirdiğini, sövdüğünü, dövdüğünü söyler. Teyfik ise bunların asılsız olduğunu söyler. Mehemmet, Dallıoğulları'nın evinin önünde yine sövmeye başlar. Teyfik ise “Enişte yapma, benden bulma git” der ama kar etmez. Mehemmet: “Ulan ormanda sesin çıkmıyordu yaylaya gelince mi cesaretin arttı?” der ve yerden aldığı bir taşı üzerine fırlatır taş önce orada bulunan kağnının tekerine çarpar sonra orda duran Dallıoğlu'nun gelininin kafasını yarar bu durum Teyfik'in sabrını taşırır ve tabancasını çeker ve tek kurşunla Mehemmet’i öldürür. Bu olay üzerine Hatipoğlu türküsü yakılır.

Hatipoğlu nam verdi Memlekete şan verdi Muhtarlığın yüzünden Oğlunu kurban verdi. Yaylaya gideceğim Gürgenleri kırmaya Mevlam izin vermedi Kayınçomu vurmaya Yaylaya gideceğim Yaylanın yolu taşlı Söyleyin Nazile'ye Ağlasın iki başlı Hatipoğlun evinde Çatal elma direği Kuş kadar yoğumuş Mehemmet'in yüreği Tabancamı yağladım Sol böğrüme bağladım Eniştemi vurunca Döndüm geri ağladım Hebüllü'den geçiyor Hatipoüğlunun itleri Mehemmet'i vurmuşlar Dalloğlunun yiğitleri Koymuşlar arabaya Benziyor darabaya Nasıl kıydın lan Teyfik O kadar merhabaya Yayla yaylaya bakar Yayla suyu yan akar Kıyma bana kayınço Evde bacın yol bakar Yayla yaylaya karşı Yayla olmuş bir çarşı Kıyma bana kayınço Dosta düşmana karşı.

Görüntülenme Sayısı : 2350    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 09 Kasım 2021 Salı