PİRKİNİK (ÇAYBOYU) HAMAMI - Sivas
Kimlik
| Adı |
PİRKİNİK (ÇAYBOYU) HAMAMI |
| Envanter No |
58.00.0.1.0 |
| Harita No |
138-a-22-a |
| Mah. Köy - Mevkii |
Çayboyu (Pirkinik) Mahallesi |
| Adres |
Çayboyu Mahallesi SİVAS |
| Pafta |
14 |
| Ada |
---- |
| Parsel |
21 |
Koruma Durumu
| Koruma Derecesi - Anıtsal |
2 |
| Koruma Derecesi - Çevresel |
|
| Koruma Derecesi - Aykırı |
|
| Bugünkü Sahibi |
|
| Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş |
--- |
Diğer Özellikler
| Yaptıran |
---- |
| Yapım Tarihi |
19.YY |
| Yapan |
---- |
| Kültür Dönemi |
Osmanlı |
| Kitabe |
---- |
| Vakfiye |
---- |
| Genel Tanım |
Sivas’ın kuzeyinde, eski adı Pirkinik olan Çayboyu Mahallesi’nde yer almaktadır. Sivas Caddesi ile 10. sokağın kesiştiği köşede yer alan Hamam, doğu-batı yönde dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş bir yapıdır. Kesme taş ve harç kullanılarak yapılmıştır.
|
Kullanım Durumu
| Koruma Durumu |
C |
| Taşıyıcı Yapı |
B |
| Üst Yapı |
C |
| Dış Yapı |
C |
| Süsleme Elemanları |
C |
| Rutubet |
B |
Ayrıntılı Tanımı
| Yapılan Onarımlar |
--- |
| Ayrıntılı Tanımı |
Hamam, Sivas’ın kuzeyinde, eski adı Pirkinik olan Çayboyu Mahallesi’nde yer almaktadır. Sivas Caddesi ile 10. sokağın kesiştiği köşede yer alan Hamam, doğu-batı yönde dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş bir yapıdır. Kesme taş ve harç kullanılarak yapılmıştır.
Giriş güney cephesinin doğu ucundan sağlanmaktadır. Güney cephede, cephenin orta kısmından itibaren batı uca doğru yapı içe girinti yapmak suretiyle daralarak devam etmektedir. Hamamın üzeri iki kubbeli ve toprak örtülüdür.
Kemerli giriş kapısından beşik tonozlu bir mekâna girilir. Bu mekânda kuzey cepheye açılan kemerli bir pencere vardır. Soyunmalık kare planlıdır. Kuzey-doğu köşede kare planlı tek kubbeli bir mekân mevcut olup, burasının hamamın tuvalet kısmı olması ihtimal dahilindedir.
Kare planlı soyunmalık kısmı tek kubbe ile örtülüdür. Kubbeye geçiş dört köşedeki tromplarla sağlanmıştır. Duvarlar sıvalı ve badanalıdır. Soyunmalıktan kuzey-güney eksenli ve üzeri beşik tonoz örtülü ılıklık kısmına geçilmektedir. Bu kısımda güney cepheye açılan kemerli bir pencere vardır. Hamamın sıcaklık kısmı da kare mekânlı ve tek kubbelidir. Mimarisi soyunmalık kısmı ile aynıdır. Halen bakımsız durumda olan hamamın içinde yer yer kaçak kazı yapıldığı görülmektedir.
|
| Su |
YOK |
| Elektrik |
YOK |
| Isıtma |
YOK |
| Orjinal Kullanım |
Hamam |
| Bugünkü Kullanımı |
Kullanılmıyor |
| Önerilen Kullanım |
Hamam |
| Tescil Kararı |
02.12.2009-1496 |
| Yayın Dizini |
--- |
| Ekler |
--- |
| Revizyon |
--- |
Görüntülenme Sayısı :
915
Eklenme Tarihi :
26 Şubat 2013 Salı
Güncellenme Tarihi :
26 Şubat 2013 Salı