­ NAİB TÜRBESİ (İRANLI AHMED GAZEZLER-NAİB) | Kültür Portalı

NAİB TÜRBESİ (İRANLI AHMED GAZEZLER-NAİB) - Sivas

Adı NAİB TÜRBESİ (İRANLI AHMED GAZEZLER-NAİB)
Mah. Köy - Mevkii -
Adres DİVRİĞİ
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kitabesi okunamayacak durumdadır; ancak ‘’1291 Naib Eşref ‘’ tarih ve ismi okunabilmektedir. Çarşı içinde, dükkânlarla çevrili iken 1988 de Divriği Belediyesi tarafından ortaya çıkarılmıştır. Oturtmalık üstünde yükselen kesme taş örgülü gövde içeride de sekizgen planlıdır. Sekizgenin bir kenarı 2.10 m dir. Taban döşemesi topraktır. Ortada sandukası bulunmaktadır. Sekizgen gövde üzerine yine sekiz dilimli bir kubbe örtmektedir. Gövdenin batı yönünde bir pencere açılmıştır. Kümbete kuzey yönündeki bir kapı ile girilmektedir. Sekizgen gövde geleneği bu kümbette de sürdüğü görülmektedir. Mihrabı olmayan yapı tek katlıdır. Batı yönündeki pencere üzerinde girift kitabesi mevcuttur.
Yayın Dizini Hikmet DENİZLİ, Sivas Tarihi ve Anıtları Sivas 1998, s. 255)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 873    Eklenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Haziran 2014 Perşembe