­ KÜL HÖYÜĞÜ | Kültür Portalı

KÜL HÖYÜĞÜ - Sivas

Adı KÜL HÖYÜĞÜ
Harita No J37-b4
Mah. Köy - Mevkii Başören Köyü
Adres Başören Köyü
Vakfiye
Genel Tanım Sivas ili, Altınyayla ilçesi, Deliilyas Beldesi, Başören Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Höyük; Başören Köyü’nün yaklaşık 2 km. batısında Bölüşük Deresi’nin oluşturduğu derenin kenarındadır. Kül Höyüğü’nün bulunduğu Başören Köyü’ne ulaşım, Sivas-Malatya Devlet karayolunun Malatya istikameti, Ulaş ilçesi çıkışından, Altınyayla ilçesi, Deliilyas Beldesi ve köylerine ulaşımının sağlandığı stabilize yol ile sağlanmaktadır. Köyden höyük alanına tarım arazisi ve otlak olarak kullanılan alanlar içinden sağlanmaktadır. Höyüğün batı, kuzey ve doğu kısımları tarım arazileri ile çevrilidir. Höyük üzerindeki iki, üç adet kaçak kazı tahribatı yapılmıştır. Höyük yaklaşık 10x50 m. boyutlarında olup, üzerinden toplanan malzemeden Geç Kalkolitik, E.TK.Ç., Geç Tunç, Helenistik dönemlerde iskan gördüğü anlaşılmıştır
Yapılan Onarımlar ---
Ayrıntılı Tanımı Sivas ili, Altınyayla ilçesi, Deliilyas Beldesi, Başören Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Höyük; Başören Köyü’nün yaklaşık 2 km. batısında Bölüşük Deresi’nin oluşturduğu derenin kenarındadır. Kül Höyüğü’nün bulunduğu Başören Köyü’ne ulaşım, Sivas-Malatya Devlet karayolunun Malatya istikameti, Ulaş ilçesi çıkışından, Altınyayla ilçesi, Deliilyas Beldesi ve köylerine ulaşımının sağlandığı stabilize yol ile sağlanmaktadır. Köyden höyük alanına tarım arazisi ve otlak olarak kullanılan alanlar içinden sağlanmaktadır. Höyüğün batı, kuzey ve doğu kısımları tarım arazileri ile çevrilidir. Höyük üzerindeki iki, üç adet kaçak kazı tahribatı yapılmıştır. Höyük yaklaşık 10x50 m. boyutlarında olup, üzerinden toplanan malzemeden Geç Kalkolitik, E.TK.Ç., Geç Tunç, Helenistik dönemlerde iskan gördüğü anlaşılmıştır.