­ HARDAL KÖYÜ CAMİİ | Kültür Portalı

HARDAL KÖYÜ CAMİİ - Sivas

Yapım Tarihi --
Yapan --
Kitabe --
Vakfiye --
Genel Tanım Hardal Köyü, Şarkışla ilçesi, Ortaköy Bucak merkezine bağlı olup, ilçe merkezine 40 km. mesafededir. Ulaşım, Şarkışla ilçesinden Bozkurt Köyü üzerinden sağlanmakta olup, yolun 30 km.’lik kısmı asfalt, 10 km.’lik kısmı ise stabilize köy yolu şeklindedir. Cami; Hardal Köyü, Köy içi mevkiinde j.36-b–01 a–4-d pafta, 141 ada, 1 parsel üzerinde bulunmaktadır. Mülkiyeti Köy Tüzel Kişiliğine ait cami çevresi yaklaşık 1 metre yüksekliğinde moloz çay taşı duvarla çevrilidir. Caminin kuzey ve batı yönleri yol, güneyi kuru dere ve doğusu bahçe ile çevrilidir. Kuzey-güney yöndeki eğim farkı nedeniyle, güney duvarları daha yüksektir. Halen üst örtüsü yıkık olan cami yaklaşık 17 x 8.50 m. ebatlarında dikdörtgen bir yapıdır.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Rutubet C
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Yapının dış beden duvarları kesme traverten ve kum taşları ile örülmüş içte ise ahşap hatıl ve kirişlerle destekli moloz taş örgüsü ile duvarlar oluşturulmuş ve üzeri tatlı kireç sıva ile sıvanmıştır. Cami; batı ve doğu yönde üçer, güney yönde ise iki ana pencere ile aydınlatılmıştır. Pencereler dikdörtgen şeklinde olup, dış cephede çevreleri taş silmeler ile çerçevelendirilmiştir. Yaklaşık 6 m. yüksekliğindeki caminin aydınlatılmasına yönelik olarak, batı ve doğu orta pencerelerin üzerinde birer adet güneydeki her iki pencerenin üzerinde birer adet olmak üzere üst kısımları kemerli dört adet küçük pencere yerleştirilmiştir. Cami girişi kuzey yönde olup kemerli bir giriş kapısı vardır. Kapı girişinin sağında ve solunda yer alan 125 cm. genişliğindeki beden duvarları 3 m. uzunluğunda bir çıkıntı yapmakta ve giriş önünde bir sahanlık oluşturmaktadır. Burasının son cemaat mahalli olacak şekilde kapatılmış olduğuna dair bir bulgu elde edilememiştir. Giriş kapısı üzeri yıkıldığından bu yönde bir pencerenin varlığı belirlenememiştir. Kapı üzerinde 70 x 80 cm. ölçülerinde kitabe yeri mevcut olup, inceleme sırasında kitabenin yerinde olmadığı tespit edilmiştir. Cami mihrabı tatlı kireçten yapılmış 7 adet dikey yerleştirilmiş, kademeli bant ile süslü mihrap üzerinde siyah boya ile yazılmış ayet görülmektedir. Cami üst örtüsü tamamen yıkılmış durumdadır. Ön cephe haricinde cami çevresinde bahçe duvarı içerisinde görülen mezar taşları cami bahçesinin hazire olarak kullanıldığını ortaya koymaktadır. Caminin kuzey-batı köşesi ile çevre duvarı arasında doğu-batı yönlü iki adet sandık mezar bulunmaktadır. Her iki mezarın baş ve ayak taşları mevcut olup 1. mezara ait baş taşı serpuşludur. Her iki mezar baş taşının ön yüzünde kitabe, ayak taşlarının içe bakan kısımlarında servi motifi mevcuttur. 1. mezarın baş taşının mezara bakan arka yüzünde vazo içinde çiçek motifi, ayak taşının arka yüzünde ise kazıma olarak yapılmış bir tabanca motifi yer alır. 2. mezarın baş ve ayak taşlarının arka yüzleri boştur. Baş taşının üst kısmı kırıktır. Bunların sağında ve solunda yere gömülü iki mezar taşı daha mevcut olup, sağdaki mezar taşı kitabesi altında H. 1214 tarihi vardır.