­ GARİP MUSA SULTAN TÜRBESİ | Kültür Portalı

GARİP MUSA SULTAN TÜRBESİ - Sivas

Mah. Köy - Mevkii Güney Köyü, Garip Musa Mezrası
Adres Güney Köyü, Garip Musa Mezrası DİVRİĞİ
Kitabe Onarım kitabesi
Vakfiye Onarım kitabesi
Genel Tanım Türbe; mimari üslup olarak, Kangal ilçesi, Tekke Köyü’nde bulunan Samed Baba Türbesi ile aynı özellikleri taşımaktadır. Ancak yapılan onarımlar türbenin asli planını kaybetmemekle birlikte mimari elemanlar yönünden kaybetmiştir.
Dış Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 19. Yüzyıl sonlarında büyük onarım- 1970’li yıllarda ise ufak onarım gördüğü mezrada kalanlardan öğrenilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Türbe altıgen planlı, piramidal çatılıdır. 19. YY sonlarında (1892–93) yapılan büyük onarımda moloz taşlardan inşa edilen türbede altıgeni oluşturan duvarların ölçüleri 250 ile 270 cm arasında değişmektedir. Türbeye güneybatı duvarında yer alan 134x87 cm ölçülerindeki kapıdan girilir. Kapı üzerinde H. 1308 tarihli kalker taştan yapılmış üç sıra yazılı kitabe bulunmaktadır. Kitabe muhtemelen tamir kitabesidir. Türbenin kuzey ve kuzeydoğu yönlerindeki duvarlarda iki adet aydınlatma penceresi bulunmakta, pencereler içe doğru genişleyerek aydınlatma sağlanmaktadır. Türbe tavanı ahşaptan yapılmış fener biçimlidir. Tavan, türbe içinde bulunan dört adet ahşap direk ve duvarlar üzerine oturtulmuştur. İçeride iki adet sanduka bulunmakta ve içiyle birlikte örtülerle kaplanmıştır. Türbenin güneyinde ta ve kerpiçten yapılmış çamur sıvalı yaklaşık 5.80x4.40 m ölçülerinde müştemilatı bulunmaktadır. Müştemilat doğu yönde iki adet aydınlatma penceresi vardır. Müştemilatın tavanı düz şekilde ve merteklerle örtülmüş, bunlar kuzey-güney doğrultusunda dört adet ahşap direk üzerinde kırma çatılı ve saçla kaplıdır. Zemin toprak olup, kuzey yönde türbenin güney dış duvarında 2 cm derinliğinde oyulmuş mihrap bulunmaktadır. Türbe mimari üslup olarak Selçuklu kümbetleri geleneğine sahip bir konumda iken, 19. YY sonlarında yapılan büyük bir onarımla piramidal çatısı dahil birbirine orantılı altıgen planını kaybetmiştir. Onarımla altıgen şekilli yapılan türbede duvar ölçüleri birbirinden az da olsa farklı yapıldığından mimari planda az da olsa özelliğini kaybetmiştir. Piramidal çatı yerine ahşaptan fener biçimli tavan yapılmıştır. Çatı dışarıdan yine piramidal görünümde ve saçla kaplanmıştır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2861    Eklenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Haziran 2014 Perşembe