­ YEŞİLKÖY SU SARNICI | Kültür Portalı

Yeşilköy Su Sarnıcı - Sinop

Mah. Köy - Mevkii Yeşilköy-Teslim Mevkii
Adres Boyabat/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Hazine
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye
Genel Tanım Boyabat İlçesi, Yeşilköy sınırları içerisinde bulunan Teslim Mevkii, Eğerarpalığı Deresi adı verilen kurumuş bir dere yatağının yakınlarında, üzeri çalılık ve ormanla kaplı bir yamacın eteklerinde, köye ulaşımı sağlayan yolun hemen yanında ağaçlık içinde yer alan tonozlu bir yapı kalıntısıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapı kalıntısı tonozlu, kemerli bir girişe sahip, artı planlı bir su sarnıcı olup, Geç Roma Döneminde yapılmıştır. Yapının daha sonraki dönemlerde de kullanım görmüş olması da kuvvetle muhtemeldir. Yapının duvarlarında kullanılan taşlar yöresel say taşlarıdır. Artı planlı olarak yapılan bu su sarnıcının bir cephesi giriş olarak kullanılmış, diğer cepheler kemerli nişli olarak bırakılmıştır. Kuzey nişten güney nişe uzunluk 4.30 cm’dir. Nişlerin genişlikleri ise 2 metredir. Yapı zemininin kaçak kazılar nedeniyle aşırı derecede tahrip edilmiş olmasından dolayı, zemin kaplaması ile ilgili bir fikir edinilememiştir.
Orjinal Kullanım Sarnıç
Tescil Kararı Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü-23.05.2013/1048
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1376    Eklenme Tarihi : 22 Ağustos 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi