­ YENİCAMİLİ KÖYÜ CAMİ | Kültür Portalı

Yenicamili Köyü Cami - Sinop

Adı Yenicamili Köyü Cami
Mah. Köy - Mevkii Yenicamili Köyü-Köyiçi Mevkii
Adres Boyabat/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Köy Tüzel Kişiliği
Vakfiye
Genel Tanım Zemin + 1 katlı yapının zemin kat duvarları 73 cm. kalınlığında olup ahşap direk arası taştan yapılmıştır. Oda ve mescit olarak kullanılan üst kat duvarları ahşap hatıl başlarının iç içe geçirilmesi yöntemiyle yapılmıştır.
Taşıyıcı Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Dış cephesi 15 x 10 m. ebatlarında olan ve 1915 yılında inşa edilmiş olan bu yapı ilk önce köy odası olarak düşünülmüş, daha sonra içeride iç mekân oluşturularak burasına cami-mescit olarak işlev kazandırılmıştır. Zemin katta ahır, odunluk ve mescit bölümünün alt katına denk gelen oda Kuran Kursu olarak işlev görmüştür. Yapının giyotin tarzda 3 adet penceresi bulunmaktadır. 3 basamaklı ahşap bir merdivenle çıkılan giriş kısmı güney cephenin batı yönünden verilmiştir. Üzeri kırma çatılı, alaturka kiremit kaplı, ahşap saçaklı yapının minaresi de ahşaptan olup hafif metal plakayla kaplanmıştır. Geçme tekniğiyle birbirine bitişik yapılmış ve dışa dalgalı şekilde görüntü veren yan duvarlar mimari ve estetik açıdan göze hoş gözükse de yapıya bir bütün olarak baktığımız zaman bu estetikliğini kaybettiği görülmektedir.
Tescil Kararı Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu-26.01.2010/2430
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 878    Eklenme Tarihi : 09 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 03 Eylül 2014 Çarşamba