­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ KONUT (AHMET MUHİP DIRANAS EVİ) | Kültür Portalı

Sivil Mimarlık Örneği Konut (Ahmet Muhip Dıranas Evi) - Sinop

Adı Sivil Mimarlık Örneği Konut (Ahmet Muhip Dıranas Evi)
Mah. Köy - Mevkii Emine Mahallesi
Adres Salı Köyü-Erfelek/SİNOP
Vakfiye
Genel Tanım 1909 yılında Sinop’ta dünyaya gelen Ahmet Muhip Dıranas, şair, tiyatro ve roman yazarı olarak Türk edebiyat tarihine adını yazdırmıştır. Şairin yılın birkaç ayını geçirmek için yaptırdığı, daha çok sayfiye evi olarak planlanmış olan konut, etrafı ormanlarla kaplı eğimli bir arazide yer almaktadır.
Taşıyıcı Yapı C
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kuzey güney konumlu olan ahşap ev, temel kazınmadan kesme taş bloklar üzerine kuruludur. Ev kuzey cepheden tek kat, güney cepheden iki katlı bir görünümdedir. Kuzey cephede boydan boya bir balkon ve giriş kapısı mevcuttur. Doğu ve batı cepheleri iki katlı ve ikinci katlarında birer balkon batı cephesi birinci katta, bahçeye açılan bir teras ve giriş kapısı vardır. Evin içinde, girişte geniş bir salon, mutfak, banyo, tuvalet ve şairin çalışma odası; ikinci katta 2 adet yatak odası bulunmaktadır. İkinci kata evin içinden ahşap trabzanlı bir merdivenle çıkılmaktadır. Pencereler dikdörtgen çerçeveli olup, bir kısmında tek kanatlı ahşap panjurlar mevcuttur. Çatı Marsilya kiremidi kaplıdır. Evin içinde ve dışında tamamıyla ahşap malzeme kullanılmış, bu parçalar çivi kullanılmadan birbirine geçmeli olarak yerleştirilmiştir. İçinde ve dışında herhangi bir süsleme mevcut olmayan konut, yapısal özellikleri itibariyle Sinop merkez ve köylerdeki sivil mimarlık örnekleriyle benzerlik göstermektedir.
Tescil Kararı Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu-18.12.1992/1538
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 2586    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 16 Ekim 2014 Perşembe