­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ KONUT (63) | Kültür Portalı

Sivil Mimarlık Örneği Konut (63) - Sinop

Adı Sivil Mimarlık Örneği Konut (63)
Mah. Köy - Mevkii Yenimahalle
Adres Okulaltı Çıkmazı No:37-Merkez/SİNOP
Vakfiye
Genel Tanım Çıkmaz sokağın bitiminde, bahçe içerinde yer alan üç katlı bir yapıdır. Simetri hakimdir. Birinci kat köşe taşı ile inşa edilmiştir. Çift kanatlı ahşap kapı ile yanlardan çıkan iki ayrı dönen taş merdivenlerle güneybatı cephesinden giriş sağlanmıştır.
Yapılan Onarımlar Konut 16.11.2006 tarihinde yanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kapı üstlerinde basık kemerle sonlanan ve çatıya kadar devam eden kapı nişi bulunmaktadır. Yapının yanlarında birinci kattan itibaren birer oda genişliğinde çıkmalar bu kapı nişini oluşturmuştur. İkinci ve üçüncü katlar tümüyle ahşap karkas arası tuğla örgülü olup, kireç sıvalıdır. Birinci kat pencerelerinin hepsi demir parmaklıklı olup, yuvarlak kemerlidir. İkinci ve üçüncü kat pencerelerinin alt bölümleri demir parmaklıklıdır. Bu katlardaki pencerelerin bir kısmı ahşap ve yuvarlak kemerli, bir kısmı ise üçgen alınlıklıdır. Pencerelerin tümü çift kanatlıdır. Zemin kat üç renkli (beyaz, kırmızı, sarı) kesme taşlarla döşeli olup, yer yer bozulmuştur. Üstü alaturka kiremitli kırma çatıyla örtülüdür.
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949
Görüntülenme Sayısı : 398    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 30 Ağustos 2014 Cumartesi