­ ŞEHİTLER ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Şehitler Çeşmesi - Sinop

Envanter No A-12
Mah. Köy - Mevkii Meydankapı Mahallesi
Adres Merkez/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sinop Belediye Başkanlığı
Vakfiye Var
Genel Tanım 3.80 m boyutlarında, küp biçimli, kuzey, güney ve batı cephelerinden su akan, dışı kesme taşlarla kaplanmış, üstü tek kubbe ile örtülü, kuzey ve güney cepheleri süslü ve yazıtlı olan meydan çeşmesidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Zeminde kuzey ve batı cepheleri birleştiren köşelerde kurnalar arasındaki oluk ya da kanaldan sonra anıtın zemin kaidesi ve bir silme meydana getirilmiş olup bundan sonra kesme taş sırası gelmektedir. Dört cepheyi çevreleyen bir silme ve üzerinde ortaları göbekli ve çevresinde dörder yaprak süslemelidir. En üstte köşelere küçük birer küre konmuş olup kuzey ve doğu cephelerini birleştiren köşedeki küre yok olmuştur. Tavan örtüsü kubbelidir. Üzeri çinko ile kaplanmıştır. Kubbe üzerinde sekiz adet çıta şeklinde yükselti dikkati çekmektedir. Çeşmenin üzerine konduğu ayna taşı ortada ve tektir. Dört sıra yazıt altında beşinci sırada yalnız tarih vardır. Yazıtın iki yanında stilize yapraklar içinde iki silme ile çevrilen oval alanlar içinde tuğla ve sağ yanında 2 goncalı gül dalı yer almaktadır. Tuğra, tarih ve yazıtlar kazınmıştır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949
Görüntülenme Sayısı : 2490    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi