­ KÜÇÜK KEMER | Kültür Portalı

Küçük Kemer - Sinop

Adı Küçük Kemer
Mah. Köy - Mevkii Çorak Köyü
Adres Boyabat/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Hazine
Vakfiye
Genel Tanım Küçük kemer Kabaasma Deresi üzerinde yer almaktadır. Küçük kemerin yer aldığı derenin derinliği ve genişliği diğer kemerlerin yer aldığı derelere göre daha azdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bu nedenle burada inşa edilen kemerin uzunluğu 8.70 metre, genişliği yine diğer iki kemer gibi 1 metre, yerden yüksekliği 3.40 metredir. Büyük Kemer ve Kirazlı Dere Su Kemeri gibi yöresel kayrak(say) taşından örülmüş ve horasan harcı ile sağlamlaştırılmış derz yapılmıştır. Ancak küçük kemerdeki harç ve derzler mevsimsel etkilerden dolayı dökülmüştür. Küçük kemerin üzerine inşa edildiği dere mevsimsel sellere aşırı derecede maruz kaldığından dolayı kemerin her iki ayağının oturduğu kısımların boşaldığı görülmüş ve ayaklar nerede ise boşta durmaktadır. Kemerde acilen sağlamlaştırma çalışması yapılması gerekmektedir. Kemere su getiren su kanalı kalıntılarının bir kısmı da görülebilmektedir.
Orjinal Kullanım Su Kanalı
Tescil Kararı Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü-26.06.2013/1165
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1117    Eklenme Tarihi : 22 Ağustos 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Ağustos 2014 Cuma