­ CUMA KÖYÜ CAMİ | Kültür Portalı

Cuma Köyü Cami - Sinop

Adı Cuma Köyü Cami
Mah. Köy - Mevkii Cuma Köyü
Adres Saraydüzü/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Köy Tüzel Kişiliği
Vakfiye
Genel Tanım Düzgün kesme taş duvarlı dikine dikdörtgen planlı ve ahşap aksamlı olan yapı, yöre cami geleneğinin en karakteristik ve değerli örneğidir. Cami 23.30x14.10 metre ölçülerinde olup sonradan tuğla ile yapılan minarenin olduğu cephede genişlik 16.20 metredir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Nefsicuma Köyü Cami olarak bilinen cami şimdiki hali ile 3 nefli ve ahşap bir Kuzey-Batı Anadolu özelliği gösteren yapının Boyabat kazası naibine 18. yy başında yollanan bir hükme göre tamire muhtaç olduğu ve Osmanlı Sultanı Beyazıt Han tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Belgelerde adı geçen Sultan Beyazıt’ın Osmanlı Sultanları I. Beyazıt, II. Beyazıt veya Candaroğlu Beyi Celalettin Beyazıt’tan hangisine ait olduğu bilinmemektedir. Ancak belgelerde Sultan tabirinin geçmesi ve yörenin kesin olarak Osmanlı hâkimiyetine girdiği dönem dikkate alınırsa bu yapının da, Boyabat Beyazıt Camisi gibi II. Sultan Beyazıt Devrinde ve 15. yy sonunda yapıldığı söylenebilir.
Tescil Kararı Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü-29.09.2012/584