­ BEKİR PAŞA ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Bekir Paşa Çeşmesi - Sinop

Mah. Köy - Mevkii Ada Mahallesi
Adres Kemalettin Sami Paşa Caddesi-Merkez/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sinop Belediye Başkanlığı
Yaptıran Mutasarrıf Bekir Paşa
Vakfiye Var
Genel Tanım Kesme taşlarla yapılmış, cephesi 50x100 cm boyutunda, orta kısmı yazıtlı , üstü düz, yanlar süslemesiz , içinde su haznesi boşluğu bulunan küçük bir çeşmedir.
Rutubet C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kesme taşlarla yapılmış, cephesi 50x100 cm boyutunda, orta kısmı yazıtlı , üstü düz, yanlar süslemesiz , içinde su haznesi boşluğu bulunan küçük bir çeşmedir. İki sokak birleşiminde köşede tek cepheli olarak yapılmıştır. En üstte üç dar bir geniş silmelerle süslü saçaklık yüzeyden biraz taşkındır. Cepheye oturtulan mermer ayna taşının üst kısmı yuvarlak olup ortasında sekiz köşeli yıldız bulunur. Yıldız uçları dilimlerle süslenmiş, yazı alanının iki ucu yuvarlatılmış, yazıt dört tam bir yarım olmak üzere beş satırdır. Cephenin solunda yan duvarın üst kısmında demir bir kapak iç hazne kısmına açılmaktadır. Boş olan bu bölümün altta kalan 1/3 olan kısmı sıvalı, üst kısım ise sıvasızdır. Sıvasız bölümde tuğla örgü görülmektedir. Çeşmenin sol yanından kurnaya yönelik kör tıpa ile tıkanmış su borusu bulunmaktadır. Muslukları alınmış olan çeşme bugün kullanılmamaktadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949
Görüntülenme Sayısı : 1528    Eklenme Tarihi : 03 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi