­ ALAADDİN CAMİ | Kültür Portalı

Alaaddin Cami - Sinop

Harita No 20M-III 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Camiikebir Mahallesi
Adres Sakarya Caddesi-Merkez/SİNOP
Yapım Tarihi XIII. Yüzyıl
Vakfiye
Genel Tanım Duvarları bir sıra içinde tuğla ve bir sıra taş örgüyle yapılmıştır. Biri büyük olmak üzere ortasında 3 kubbesi, doğu ve batı taraflarında birer küçük kubbesi vardır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar XIII. yüzyılda Celaleddin Kötürüm Bayezit ve 1851 yılında Mutasarrıf Tufan Paşa tarafından onarımı yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı 1848/49–1853/1854 yıllarında Sinop Mutasarrıfı bulunan Ömer Tufan Paşa Camiyi pek harap bir gördüğünden adeta yeniden denecek kadar mühim tamirat yaptırmıştır(Abdülmecit Dönemi). Üstünde Abdülmecit’in tuğrası ve altında onun kitabesi, daha altta Candaroğullarından Sinop Emiri Kötürüm Beyazıt zamanındaki tamiratı bildiren vesika kitabe vardır. Şadırvan dahi eskisi gibi tamamen yeniden yapıldı. (Cami son olarak 2008–2009 yılında onarımdan geçmiştir.) Halk arasında Cami-i Kebir (Büyük Camii) adıyla bilinmektedir. 66 m. uzunluğunda, 22 m. genişliğinde, dikdörtgen planlı, 3 girişi olan geniş avlulu, avlu ortasında şadırvanı, kuzey doğu kısmında türbe ve kuzey duvarına bitişik vaziyette minaresi olan bir yapıdır. Duvarları bir sıra içinde tuğla ve bir sıra taş örgüyle yapılmıştır.
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 948    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi