­ AMBARKAYA KAYA MEZARI | Kültür Portalı

Ambarkaya Kaya Mezarı - Sinop

Mezar Durağan İlçesi'nin doğusunda ve Gökırmağın güney kenarındaki Karadiğin Mahallesi'nde 20 metre yükseklikte kalker bir kayaya oyulmuştur. Önde üç sütunun cephesi ile üçgen alınlık bölümü bulunmaktadır. Sütunların arkasında kaya oyularak bir antre meydana getirilmiş ve sağ kenarda küçük bir kapı ile yine oyularak meydana getirilmiş dikdörtgen mezar odasına girilmiştir. Odanın içinde iki kline bulunmaktadır. Tavan ve zemin düzdür. Alınlık kornişleri çizgilerle çok basit şekilde belirtilmiştir. Mezar anıtının hiçbir yerinde kabartma veya süs yoktur. Bu nedenle tarihlendirmesi çok güçtür. Ancak, Terelek Kaya mezarının karşısında yer alması ve aynı tarzda olması bu mezarın da MÖ VII. yüzyılda Paflagonyalılar tarafından yapıldığı intibahını vermektedir.

Kaynak: Sinop Valiliği, İl Özel İdaresi (2013), Sinop Tarihi ve Kültür Envanteri, Ankara

Sinop Gezilecek Yerler

Anıt Mezar
Özle araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir.
Beybükü Köyü-Karadiğin Mahallesi-Durağan/SİNOP

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10435    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 11 Ağustos 2021 Çarşamba