­ HARTAVİZADE HAFIZ MUHAMMED SELİM TÜRBESİ | Kültür Portalı

Hartavizade Hafız Muhammed Selim Türbesi - Şanlıurfa

Hartavizade Hafız Muhammed Selim Türbesi Dabakhane Camisi’nin batı kapısı bitişiğindedir. Şeyh Muhammed Selim Efendi 1785 yılında Urfa'da doğmuştur. Tasavvuf dünyasının büyüklerinden 1826’da vefat eden Nakşibendi Şeyhi Mevlana Halid-i Bağdadî Hazretlerinin mürididir. Muhammed Selim Efendi, şeyhi ölünce Urfa'da Halid Bağdadî'nin halifeliğini devam ettirmiştir. Muhammed Selim 1860 da Urfa’da vefat edince Mevlid-i Halil Kabristanı’na defnedilir. 1874'te  yol çalışmaları nedeniyle Şeyhin kabri Dabakhane Camii’ndeki bugünkü yerine nakledilir. Türbe, Hafız Muhammed Selim Efendi’nin oğlu Ferideddin tarafından 1880’de yaptırılmıştır. Urfa salnamesi de Hartavi Hafız Muhammed Selim Efendi’nin Türkçe, Farsça ve Arapça şiirler söylemiş büyük bir âlim ve şeyh olduğunu kaydetmektedir.

Kaynak: "Kültür ve İnançlar Diyarı Şanlıurfa" Şanlıurfa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları Şehir Kitaplığı Dizisi:26

Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Türbe
İnanç Turizmi
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Bamyasuyu Mahallesi, 63100 Şanlıurfa Merkez/Şanlıurfa

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10530    Eklenme Tarihi : 13 Nisan 2017 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 14 Mayıs 2020 Perşembe