­ HARMANTEPE KALESİ | Kültür Portalı

Harmantepe Kalesi - Sakarya

Adı Harmantepe Kalesi
Mah. Köy - Mevkii Çınarlık Mevkii
Adres Sakarya, Adapazarı, Harmantepe Köyü, Çınarlık mevkii
Yapım Tarihi (12–13. y.y)
Vakfiye
Genel Tanım Sakarya İli, Söğütlü İlçesi Harmantepe Köyünün kuzeyinde kalan Harmantepe Kalesi küçük doğal bir tepecik üzerinde kurulmuştur. Etrafı sulak ve bataklık iken her iki yanından daha sonra geçirilen kanallar sayesinde verimli tarım alanlarına dönüştürülmüştür. Dairesel planlı olarak yöresel taşlarla inşa edilmiş olan kale; altı burç ve beş kapıya sahiptir. Sur duvarları yaklaşık 8-10 m yüksekliğinde 3-4 m kalınlığındadır. Burçların dolgu malzemesi olan kireç harçlı taş karışımı içerisinde ızgara biçiminde yerleştirilen kalaslara ait izlere rastlanmıştır. Kalenin iç kısmında yer yer bitki ve ağaçlarla bulunmaktadır. Kapı girişleri, burçlar ve sur duvarlarının üst kısmı kısmen tahrip olmuştur.
Yapılan Onarımlar Röleve ve Restitüsyon projeleri hazırlanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Sakarya İli, Söğütlü İlçesi Harmantepe Köyünün kuzeyinde kalan Harmantepe Kalesi küçük doğal bir tepecik üzerinde kurulmuştur. Etrafı sulak ve bataklık iken her iki yanından daha sonra geçirilen kanallar sayesinde verimli tarım alanlarına dönüştürülmüştür. Dairesel planlı olarak yöresel taşlarla inşa edilmiş olan kale; altı burç ve beş kapıya sahiptir. Sur duvarları yaklaşık 8-10 m yüksekliğinde 3-4 m kalınlığındadır. Burçların dolgu malzemesi olan kireç harçlı taş karışımı içerisinde ızgara biçiminde yerleştirilen kalaslara ait izlere rastlanmıştır. Kalenin iç kısmında yer yer bitki ve ağaçlarla bulunmaktadır. Kapı girişleri, burçlar ve sur duvarlarının üst kısmı kısmen tahrip olmuştur.
Tescil Kararı Bursa K.T.V.K.Kurulunun 2404 sayılı kararı -18/04/1992
Yayın Dizini YAZICI, Mürşit, Harmantepe Kalesi, Irmak Dergisi,sayı:18, s., 20,Sakarya, 2002.