­ BEŞKÖPRÜ ARKEOLOJİK SİT ALANI | Kültür Portalı

Beşköprü Arkeolojik Sit Alanı - Sakarya

Adres Maltepe Mah. Beşköprü Mevkii, Adapazarı.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Yaptıran Jüstinyanus
Yapım Tarihi M.S.558-561
Vakfiye
Genel Tanım Erken Bizans Döneminin Anadolu’daki en görkemli anıtsal yapılarındandır. İmparator Justinianus tarafından İ.S.558-561 yıllarında yaptırılmıştır. Sapanca Gölü’nün Sularını Sakarya Nehrine boşaltan Çark deresi ( Melas ) üzerindeki bu taş köprü, 375 metre uzunluğunda, 9.85 metre genişliğinde olup, 12 kemer gözlüdür. Batı ucunda tak izi, doğu ucunda apsisli yapı ve köprü ile ilgili tonozlu yapı kalıntıları bulunmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Karayolları Genel Müdürlüğünce 1995 yılında onarılan köprünün taşıt trafiğine kapatılması amacıyla her iki ucuna üçer basamak yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Erken Bizans Döneminin Anadolu’daki en görkemli anıtsal yapılarındandır. İmparator Justinianus tarafından İ.S.558-561 yıllarında yaptırılmıştır. Sapanca Gölü’nün Sularını Sakarya Nehrine boşaltan Çark deresi ( Melas ) üzerindeki bu taş köprü, 375 metre uzunluğunda, 9.85 metre genişliğinde olup, 12 kemer gözlüdür. Batı ucunda tak izi, doğu ucunda apsisli yapı ve köprü ile ilgili tonozlu yapı kalıntıları bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı T.K.T.V.Yüksek Kurulunun 1900 sayılı kararı /14/02/1986
Yayın Dizini TİRYAKİ, A.,“Sangarius Köprüsü”, 1.Sakarya ve Çevresi Tarih ve Kültür Sempozyumu, Adapazarı 1999, s.