­ SEPET ÖRME | Kültür Portalı

Sepet Örme - Rize

El Sanatları

Rize'nin engebeli arazi yapısı nedeniyle taşımacılığın büyük bir bölümü sırtta, sepetle yapılırdı. Hatta öyle ki sepeti yerde durdurmak için bile sivri ayaklar kullanılır. Bölgede farklı sepet çeşitleri üretilmekte ise de genelde iki ayaklıdırlar ve sırta alınması için iki bağcığa sahiptirler. Kestaneden yapılanları daha dayanıklı olsa da büyük çoğunluğu fındıktandır.

Yörede üretilen ve kullanılan sepetler, taşınması amaçlanan ürüne göre tasarlanır; dolayısıyla farklı tasarım örneklerine rastlamak mümkündür. Örneğin; meyve sepetleri ince, uzun ve koni biçimindedir. Çoğunlukla üzüm toplamak için kullanılır (treyteli), Çay toplama sepetleri ise daha çok iki ayaklıdır, ağız kısmına doğru gövdesi genişler ve ayaklarından bağlanan iplerle sırta asılarak taşınır. Ayaklı olmayan sepetler ise genellikle yayvan ve saplı olurlar.

Kaynak: Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 4896    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 05 Ekim 2020 Pazartesi