­ DELİKKAYA KÖYÜ/1 NOLU KAYA MEZARI | Kültür Portalı

DELİKKAYA KÖYÜ/1 NOLU KAYA MEZARI - Ordu

Yaptıran 0
Yapan 0
Kitabe 0
Vakfiye 0
Genel Tanım Delikkaya Köyü’nün en yüksek yerindeki kayalığın kuzeyinde Mağara Yanı mevkiinde yer alan kaya mezarı, sütunlu bir ön oda ve mezar odası olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Üçgen alınlığa sahip ön oda 85 cm. yüksekliğindedir. Ön odanın ortasına denk gelecek yere yapılan sütunun gövde kısmı günümüze kadar gelmemiştir. Bugün kalıntıları izlenen ve kare bir altlığa oturtulmuş sütunun çapı 17 cm.7dir.
Yapılan Onarımlar 0
Ayrıntılı Tanımı Zeminden yaklaşık 4-5 m. yükseğe kayanın düzleştirilmesiyle oluşturulmuş mezar odasına yaklaşık 53x48 cm. ‘lik kapı aralığı ile girilmektedir. Dikdörtgen planlı mezar odasının girişine dik, zeminden 15 cm. derinde 130x45 cm. ölçülerinde dikdörtgen plana sahip bir alan mevcuttur. Bu şekilde iki seki oluşturulmuştur. Üçüncü seki ise girişe paralel mezar odasının karşı köşesinde, mezar odasının zemininden 15 cm. yüksekliğinde 60x190 cm. boyutlarındadır. Mezar odasının tavanı, sekilerden sonra duvar yuvarlatılarak tamamlanmıştır. Mezar odasının iç kısmında, girişin sağında tabandan yaklaşık 30 cm. yükseklikte olan, iki nişe yer verilmiştir. Giriş kısmı kuzeye bakan kaya mezarının sütunlu ön odasının üçgen alınlığı, bezemesiz bırakılmıştır.
Orjinal Kullanım Mezar
Yayın Dizini 0
Ekler 0
Revizyon K.T.V.K.B.K KARARLARI
Görüntülenme Sayısı : 690    Eklenme Tarihi : 24 Eylül 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 01 Ekim 2013 Salı