­ KOYUNLU CAMİ | Kültür Portalı

KOYUNLU CAMİ - Niğde

Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Dikdörtgen planlı kırma çatılı ve kesme taştan yapılmış bir camidir.
Yapılan Onarımlar Caminin minaresi 1952 yılında kısmen yenilenerek üç şerefeli hale getirilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Düzgün kesme taştan yapılmış olan camii, dikdörtgen planlı camiler gurubundandır. Camiye önde son cemaat yeri ortasında giriş kapısı iki yanında ikişer sütunla ayrılmış üçer demir şebekeli pencere ile bölümlenmiştir. Minare son cemaat yerinin solunda ve bitişik durumdadır. Son cemaat yerinin içine iki sütun eklenerek burası iki sahınlı hale getirilmiştir. Buradan solda yer alan bir taş merdivenle, kadınlar mahfiline çıkılır. Harim kısmı üç sahınlı olup, enine ikişer sütunla bölünmüştür. Süsleme olarak dikkati çeken mihrap ta yer alan kalem işi perde ve kandil bezemeleri ile duvar ve kemer aralarında da çok renkli kalem işi sütunlar, kandiller, şamdanlar vb. bezemeler vardır. Yine çelenk aralarında Arapça yazılar vardır. Camide minber ve tavan ahşaptır. ahşap tavan kaset içi süslemelerle hareketlendirilmiştir. Caminin doğusunda iki, batısında altı, güneyinde beş pencere vardır. Dış cepheleri sıvanmış olan cami sağlamdır.