­ HANÇERLİ KİLİSESİ | Kültür Portalı

HANÇERLİ KİLİSESİ - Niğde

Mah. Köy - Mevkii Hançerli Köyü
Adres Hançerli köyü Merkez/NİĞDE
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Üç nefli bazilika planlı, üç apsisli bazalttan yapılmıştır. Nartekste altı sütun vardır. Narteks çatısı kuzey-güney yönünde beşik çatı ile örtülü içi tonozludur. Narteksten içeri üç kapı açılmaktadır. içeride iki sıra beşer sütun vardır. içte tavan tonozludur. Güneye açılan altı pencere vardır. Pencereler sonradan kapatılmıştır. Doğudaki apsis içten ve dıştan yuvarlaktır. Ortadaki ve sağdaki apsiste birer pencere vardır. Yapının avlusunun güney istinat duvarında iç içe 2 kemerli ve üstü saçaklı bir çeşmesi vardır. Karamanlıca kitabesi olan yapı genel olarak sağlamdır. Yapı beşik çatılıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Üç nefli bazilkal planda bir kilisedir. Doğusunda içten ve dıştan yuvarlak üç apsisi, batısında 5 sivri kemerli açıklığı bulunan 6 sütunlu narteksi vardır. Dış görünümü sağlam olan yapının çatısı çift pahlıdır. İçte yüksek kaideli sütunlar çift sıra halinde ve 5'li grup oluşturup başlıkları sade impost biçimlidir. Neflerin örtü sistemi doğu batı yönünde beşik tonoz apsisler yarım kubbe narteks kuzey-güney doğrultusunda beşik çatı, ana mekanın çatısı doğu batı doğrultusunda beşik tonozla örtülüdür. Koyu bazalt düzgün kesme taş işçiliği görülür. İçte güneye açılan 6 pencere vardır. Pencerelerden biri kapatılarak buraya mihrap eklenmiştir. Ayrıca sağa bir minber ve oda eklenmiştir. Solda yer alan 6 pencere kapatılmıştır. Solda ve ortadaki apsislerde birer niş vardır. İçte sol üst kısımda kapatılmış bir kapı mevcuttur. Batıda narteksin üstündeki üçgen alınlıklı üç küçük pencere vardır. Yapının çatısı taş plakalarla kaplanmıştır. Yapının güneyindeki avlu istinat duvarında üstünde saçaklığı olan ve iç içe iki kemerli üzeri Karamanlıca kitabeli birde çeşmesi vardır. Yapının tabanı taş plakalarla kaplıdır.
Orjinal Kullanım Kilise
Tescil Kararı 16.01.1992/1218
Yayın Dizini Yard.Doç.Dr. Ebru PARMAN ''Niğde Çevre Araştırmaları'' Hacettepe Üniv.Edebiyat Fak.Dergisi Cilt5/Say