­ ALAADDİN CAMİ | Kültür Portalı

ALAADDİN CAMİ - Niğde

Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Dikdörtgen planlı, üç kubbeli selçuklu dönemi cami.
Yapılan Onarımlar Vakıflar genel Müdürlüğünce restore edilerek kubbesi kurşun ile kaplanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Doğu cephedeki anıtsal taç kapı üzerindeki inşa kitabesine göre H.620 (M. 1223) yılında Üstat Sıddık ve kardeşi Gazi tarafından yapıldığı belirtilir. Yapı Alaaddin Tepesi iç kalenin güneyindedir. Bazı onarımlarla günümüze gelen cami, orijinalliğini büyük ölçüde korumaktadır. Kuzey-güney doğrultusunda hafif eğimli arazi üzerine inşa edilen cami, hafif çarpık planlı olup dıştan, 23.50 x 28.30 m. ölçülerindedir. Yapı harim ile kuzeydoğu köşesine yerleştirilen tek şerefeli minareden müteşekkildir. Camii inşasında sarımtırak ince yonu trakit taşı kullanılmıştır. Cami dışa kapalıdır. Yapının masif görünüşü güney cephede iki, diğer cephelerde birer dikdörtgen kesitli hafif mazgal pencere doğu ve kuzey cephelerde birer taç kapı ve kuzeydoğuda yer alan minare ile giderilmeye çalışılmıştır. Doğuda mukarnas kavsaralı anıtsal taç kapı oldukça zengin taş bezemeye sahiptir. Bitkisel ve geometrik motifler dışında hayvansal ve insan yüzleri olan alçak kabartma tekniğinde zengin bezeme göze çarpar. Yine harimde, mihrap ve minberde de yoğun ve zengin bezeme unsurları vardır.
Tescil Kararı 15/07/1978/A-1207 31/07/1993-1529
Yayın Dizini 1-Doç.Dr. Mehmet ÖZKARCI; Niğde'de Türk Mimarisi, TTK.ANK.2001--Niğde İl Yıllığı ANK.1973 2-A.GABRİ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3932    Eklenme Tarihi : 25 Mart 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 23 Temmuz 2014 Çarşamba