­ YEŞİL BURÇ KİLİSE CAMİ | Kültür Portalı

Yeşil Burç Kilise Cami - Niğde

Yeşil Burç Kilise Cami: Doğu-batı yönde sarı renkli kesme taş ve bazalttan yapılmış üç nefli bazilika planında üç apsisli bir kilisedir. Çatıya yakın kısımlardan itibaren üstü bazalttan yapılmıştır. Narteksin yanlarında birer, batı kısmında da üç kemer vardır. Tavan çapraz tonozludur. Narteksten ana mekâna bir kapı ile girilir. Kapı üzerinde Karamanlıca kitabe vardır. İçte iki sıra halinde 4'er sütun vardır. Sütunların başlıkları sadedir. Yalnız iki başlığın köşeleri volütlüdür. İçte narteksin üstüne gelen kısımda bir bölüm bulunmaktadır. Üst kat tavanı yarı çapraz tonozludur. Burada yer alan iki kanatlı melek başı freski net görünmektedir.

Ana mekânın tavanı tonozludur. Tavanda yer yer kalem işi süslemeleri vardır. Güneye ve kuzeye açılan dörder pencere vardır. Üç apsisli olan yapının apsis kısımları içten bir duvarla bölünmüştür. Apsisler içten yarım yuvarlak dıştan köşelidir. Apsislerde birer pencere vardır. Sonradan güneydekine bir pencere, ortadakine ise bir kapı açılmıştır. Apsislerde toplam yedi niş vardır. Apsis tavanları tonozdur. İçerde narteks üstündeki mekânda güneye açılan bir kapı daha vardır. Yapının doğusunda kare planlı ve 4'er sütunlu iki katlı ve üstü kubbeli bazalttan yapılmış bir çan kulesi vardır.

Kaynak: Niğde Kültür Envanteri

Niğde Gezilecek Yerler

Kilise
İnanç-Kültür Turizmi
Merkeze bağlı 7 kilometre mesafede Yeşilburç Köyü'nde bulunan kiliseye şahsi ve toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkündür
Yeşilburç Köyü 51000 Merkez/Niğde

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 12321    Eklenme Tarihi : 17 Şubat 2016 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Eylül 2020 Perşembe