­ ÖZBEKLER EVİ | Kültür Portalı

Özbekler Evi - Muğla

Geleneksel Muğla evlerinden biri olan, Hacı Hamzalar ve Ali Rıza Özbek Evi olarak bilinen yapı, yaklaşık 225 senelik bir geçmişe sahiptir. 1987 yılında Muğla Mimarlar Odasınca en iyi korunan ve yaşatılan ev ödülü verilmiştir. İlk zamanlarda yapı, toprak damlı iken sonradan belli tadilatlar geçirmiş ve yapıda kış evi, yaz evi, sahanlıklar, ev altları gibi mekanlar yapılmıştır. Sonraları toprak dam kapatılarak ahşap bağdadi ve kiremit çatılı bir sisteme dönüştürülmüştür.

Yola bakan cepheleri sağır taş duvar iç avluya bakan kısmında ahşap malzemeden oluşan açık sofa yer almaktadır. Restorasyon sırasında taş duvarların eksik kısımları tamamlandıktan sonra zemin kattaki mevcut taş duvar ortaya çıkarılarak temizlenmiştir. İç bölmeler tamamen soyularak ahşap bağdadi kısım ortaya çıkarılmış ve sadece çürük ahşaplar değiştirilmiştir. Yapının üst katında yer alan orijinal kapı ve yüklüklerin yıpranan kısımları tamir edilmiş ve odanın giriş kısmında orijinalinde bulunan 3 kemer ve ahşap dikmeler ortaya çıkarılmıştır. Sıvalarda Muğla’da kullanımı yaygın olan horasan harcı (kireç, saman, keçi kılı ve harç karışımı) kullanılmıştır. Muğla Belediyesince kamulaştırılarak restorasyonu tamamlandıktan sonra 2005 yılında hizmete açılmıştır.

Kaynak: Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Sivil Mimari
Muğla merkezde bulunan Özbekler Evi'ne yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz.
Camikebir, Şeyh Cami Sk. No:13, 48000 Muğla Merkez/Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2549    Eklenme Tarihi : 29 Temmuz 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 21 Kasım 2022 Pazartesi