­ DALYAN | Kültür Portalı

Dalyan - Muğla

Dalyan, Köyceğiz Gölü’nü denize bağlayan ve Antik Dönemde Calbis adı verilen fiyort tipi doğal kanalın kıyısında, kimisi şehir merkezinde, kimisi şehir girişinde çok sayıda otel, pansiyon ve lokantalarıyla şirin bir tatil beldesidir.

Güney Ege Kalkınma Ajansı

Turizmin hızla gelişmeye başladığı yıllarda artan yapılaşma tehdidi 1998 yılında bölgenin Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesiyle kontrol altına alınmıştır.

Uzun yıllar boyunca doğallığı bozulmamış bir köy olarak kalan mahalle bugün aşırı yapılaşmadan uzak olsa da eski yapılardan neredeyse hiçbir şey kalmamıştır. Dalyan, adını buradaki doğal kanallar ve bu kanallar üzerinde yüzyıllardır yapılan dalyan balıkçılığından almıştır. Labirenti andıran sazlıkların arasında süzülerek ilerleyen kanal, Avrupa’nın en iyi plajları arasında yer almayı başarmış olan, Radar Tepesi'nin eteklerinden başlayarak tatlı suyun Akdeniz ile birleştiği Dalyan Boğazına kadar, yaklaşık 5 km bir yay gibi uzayan altın sarısı kuma sahip İztuzu Plajı'nda denizle buluşmaktadır.

Dünya üzerinde tatlı su ve deniz suyu arasında yer alan nadir plajlardan bir tanesi olan İztuzu Plajı, ince kumlu yapısından dolayı Mayıs-Eylül ayları arasında Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağaları tarafından yumurtlama alanı olarak kullanılmaktadır. Bu dönemde kaplumbağaların rahatsız olmaması için 20.00-08.00 saatleri arasında ziyarete kapalı tutulan kumsal ve çevresinde gerçekten olağanüstü bir ekosistem mevcuttur. Caretta carettalar, mavi yengeçler, Nil kaplumbağaları gibi türlerin yanı sıra neredeyse 180 kadar kuş türü de bu ekosistemin bir parçası olarak bulunmaktadır. Bütün bu ayrıntılar, bölgenin ekolojik zenginliğini ve sahip olduğu muhteşem coğrafyayı ortaya koymaktadır.

Kaynak: Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Doğa-Kültür Turizmi
Dalyan, 48800 Ortaca/Köyceğiz/Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4871    Eklenme Tarihi : 29 Temmuz 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 07 Aralık 2022 Çarşamba